UD «helt uforstående» til påstått kontakt med Sveriges regjering før Listhaug-besøket

<p>Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen</p>
Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen

Advarslene fra den norske regjeringen til den svenske i forkant av Sylvi Listhaugs (Frp) besøk tirsdag, er helt ukjent for UD og Statsministerens kontor. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Fra Utenriksdepartementet stiller vi oss helt uforstående til oppslaget om kontakt mellom norsk og svensk UD for å advare mot eller unnskylde Listhaugs besøk, sier pressetalsperson Frode O. Andersen i UD til NTB.

Svenske Aftonbladet siterer ikke navngitte kilder i det svenske utenriksdepartementet som hevder at den norske regjeringen advarte den svenske i forkant av Listhaugs besøk om at formålet kunne ha vikarierende hensikter.

Heller ikke Statsministerens kontor har noe kjennskap til den kontakten som omtales i Aftonbladet.

– Statsministerens kontor har ikke hatt noe kontakt med svenske myndigheter, sier kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor, Trude Måseide, til NTB.

Les også: Aftonbladet: Norges regjering advarte Sverige før Listhaug-besøk

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug sier at heller ikke hun er kjent med at det har vært en slik kontakt:

– Det kjenner jeg ikke til, så det har jeg ikke noen kommentar til, sier hun til NTB.

Andersen sier at Utenriksdepartementet via ambassaden i Stockholm tvert imot har bistått Justisdepartementet i planleggingen og gjennomføringen av besøket.

– Det inkluderer også det planlagte møtet med den svenske innvandringsministeren, sier Andersen.

Sveriges migrasjonsminister Heléne Fritzon avlyste tirsdag, på kort varsel, det planlagte møtet med Listhaug fordi hun mente det var åpenbart at besøket var et innslag i den norske valgkampen.

Frode O. Andersen sier at Listhaug-besøket heller ikke var tema da utenriksminister Margot Wahlstrøm og utenriksminister Børge Brende møttes i forbindelse med det nordisk-baltiske møtet som fant sted i Oslo fredag.

– Det ble overhodet ikke berørt, sier Andersen.

Les også: Jusprofessor knyttet Listhaugs uttalelser til dødsfall

Personvernpolicy