Aftonbladet: Norges regjering advarte Sverige før Listhaug-besøk

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto:  Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto:  Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske regjeringen ble advart av den norske regjeringen i forkant av innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) besøk, hevder Aftonbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De tok kontakt og advarte om at besøket muligens hadde et vikarierende formål. På forhånd ble det bedt om unnskyldning, sier en ikke navngitt kilde i det svenske utenriksdepartementet til Aftonbladet.

Tirsdag morgen overrasket Sveriges migrasjonsminister Heléne Fritzon ved å avlyse det planlagte møtet med den norske innvandrings- og integreringsministeren i Stockholm i siste liten. Overfor VG begrunner hun avgjørelsen:

– Det har blitt veldig tydelig de siste dagene at Listhaugs besøk er et innslag i den norske valgkampen. Listhaug virker mer interessert i å spre et misvisende bilde av Sverige. Det fremgår for eksempel tydelig i dagens intervju med VG, der hun blant annet påstår at det skal finnes 60 «no-go»-soner i Sverige, noe som er rent nonsens, skriver Fritzon.

Les også: – Hun sprer misvisende informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Aftonbladet har noen i den norske regjeringen gitt uttrykk for at Listhaugs besøk kunne ha feil agenda. Beskjeden skal ha vært at «dette er ikke noe som hele regjeringen står bak». Det skal også ha blitt gitt uttrykk for bekymring for konsekvensene for de diplomatiske relasjonene mellom Norge og Sverige.

– Jeg vet ikke om man forsøkte å få henne til ikke å reise. Men det er valgkamp der, og folk er kanskje mer ivrige på sin egen agenda. Men den norske innvandrings- og integreringsministeren viser lav kunnskap om hvordan man driver utenrikspolitikk, sier en kilde i den svenske utenriksdepartementet til Aftonbladet.

Les også: Jusprofessor knyttet Listhaugs uttalelser til dødsfall