Listhaug vil utfordre menneskerettighetene ved å øke bruken av lukkede mottak

Østerbo 20170726. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) under debatten på Evangeliesenteret i Østfold onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Østerbo 20170726. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) under debatten på Evangeliesenteret i Østfold onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskerettigheter må vike for å trygge befolkningen, mener innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), som vil utvide bruk av lukkede mottak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede i begynnelsen av mai fastslo Listhaug overfor ABC Nyheter at partiet vil øke bruken av lukkede mottak, i første omgang når det gjelder dem som ikke har avklart identiteten og dem som skal sendes ut etter avslag på asylsøknaden.

I kjølvannet av Barcelona-angrepet forrige uke og terrorangrepene i Europa de siste månedene gjentar Listhaug dette i et intervju med NRK, og sier nå at asylsøkeres menneskerettigheter må vike for å trygge befolkningen.

– Dette er personer, hvor deres liv ikke betyr noe for dem. De dreper seg selv og andre. Og i møtet med dette, mener jeg vi må ta i bruk nye virkemidler. Ett effektivt virkemiddel er i alle fall å sørge for å ha kontroll på hvem som befinner seg i Norge, sier Listhaug.

Les saken: Kan være i strid med menneskerettighetene

Sitter med nøkkelen

Akkurat nå er det rundt 1.600 personer i norske asylmottak som har fått avslag på asylsøknaden og som derfor skulle ha reist ut av landet. Frp og Listhaug vil fengsle disse menneskene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De sitter selv med nøkkelen til å kunne reise hjem. I veldig mange tilfeller der vi ikke får returnert folk, så er det fordi de ikke samarbeider med norske myndigheter. Derfor mener jeg det er på tide å sette foten ned og si at vi har lukkede mottak for dem som får avslag, sier Frp-statsråden.

– Jeg mener vi bør utfordre disse konvensjonene. Kanskje er først og fremst Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen utfordrende i forhold til det enkelte lands mulighet til å ivareta egne borgere, mener Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hemmelige dokumenter: 6 millioner flyktninger til Europa

Kan ikke fortsette

I intervjuet med ABC Nyheter i mai minnet hun om at Politiets utlendingsinternat på Trandum i Akershus er bygget ut i flere omganger og at det er satt ny rekord i antallet returer, en politikk hun sier Frp skal føre videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I partiprogrammet fastslår Frp at de ønsker full gjennomgang av dagens asylsystem. Det er et arbeid Frp vil starte hvis de vinner valget

– Slik det er i det kan det ikke fortsette. Vi kan ikke ha det slik at mennesker som får avslag på asylsøknaden ikke kan sendes tilbake. Det er afrikanske land som nekter å ta tilbake asylsøkere. Det må vi sette en stopper for, sa Listhaug.