Meny

Støre om KrF: – Et usikkert kort

Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) forklarer at det i løpet av valgkampen er blitt tydeligere at et samarbeid med KrF-leder Knut Arild Hareide er mindre sannsynlig.FOTO: HELLE GANNESTAD
Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) forklarer at det i løpet av valgkampen er blitt tydeligere at et samarbeid med KrF-leder Knut Arild Hareide er mindre sannsynlig.FOTO: HELLE GANNESTAD
KrFs stadige ekteskapsløfter til Høyre, gjør at Jonas Gahr Støre har mistet troen på at flørten med Knut Arild Hareide vil bli til noe varig.

– KrF står i en spagat fordi de fortsatt sier at de vil bytte ut Frp i regjering, men det alternativet de foretrekker kan ende med at Frp fortsetter i regjering. Gjentakelse av det standpunktet svekker muligheten for at det kan bli enighet med oss, og gjør KrF til et mer usikkert valg i dette valget, sier Støre til Dagsavisen.

Les også: Ap sliter på flere meningsmålinger

– «Mindre sannsynlig»

Ap-lederen har slitt i motbakke de siste ukene. Dagen etter at han ble kåret til vinneren av partilederdebatten i Arendal forrige uke, fikk han en krisemåling fra NRK i fanget hvor Ap gikk tilbake til 27,1 prosent i oppslutning.

Flere analytikere har pekt på Støres flørt med KrF-leder Knut Arild Hareide som en mulig forklaring på velgerflukten.

Les også: Frykter frieri-fiasko

Støre har tidligere uttalt til Dagsavisen at KrFs valg av Erna Solberg som statsminister gjør at partiet kan ende med å støtte Frp, og at det gjør det uaktuelt med et Ap-samarbeid. Samtidig sa han at KrF ikke har vært like tydelig på dette som Venstre.

Nå bruker Støre ordene «mindre sannsynlig» om et sentrumssamarbeid.

– KrF har gjentatt at de foretrekker Erna som statsminister, og da kan de ende opp med å sikre fire nye år for Frp fordi Høyre har bundet seg til Frp. Det gjør KrF til et usikkert valg for velgerne i dette valget, og det gjør det mindre sannsynlig at KrF kan være et samarbeidsparti for Ap.

Større distanse

Ifølge Støre har det i løpet av valgkampen blitt tydeligere for Ap at KrF fremstår som det han kaller «et usikkert kort».

– Så lenge KrF har vært så tydelige på at de ønsker å bytte ut Frp i regjering, har vi ikke lukket døren for dem, og så får valgresultatet avgjøre. Men KrF fremstår som et usikkert kort, og sannsynligheten for et samarbeid med dem har ikke blitt større gjennom valgkampen, sier Støre.

Hareide har i et tidligere intervju med Dagsavisen beskyldt Støre for å spekulere i samarbeidsspørsmålet og understreket at han går til valg på en regjering med Høyre, Venstre og KrF.

– Hvis vi ikke lykkes med det må vi gjør det vi kan for å lykkes med vår politikk, og da blir det mest sannsynlig opposisjon, sa Hareide da.

Kommentar: Kristenmanns blod

Døra på gløtt

At Støre enda ikke har lukket døren for KrF, slik han har gjort med Venstre, forklarer han slik:

– Ap skal ha gjennomslag for Aps politikk. Vi skal ikke gå inn for store skattekutt som øker forskjellene, men satse på en bedre skole og en bedre eldrepolitikk. Dette er punkter jeg opplever at KrF har sans for, men vi registrerer at de risikerer å sikre mer Høyre/Frp-politikk, og det får velgerne uttale seg om.

– Hva med Aps egne velgere, bør dere ikke avklare for dem om dere ønsker et samarbeid med KrF eller ikke?

– Velgerne skal vite at jeg gjør det som gir størst gjennomslag for Ap sin politikk. Det sikreste valget for å bytte ut Høyre og Frp, er en stemme til Ap. Så vil valgresultatet vise hvilke samarbeidskonstellasjoner som sikrer oss best gjennomslag. Jeg lukker ikke døren, men kommenterer at KrF har plassert seg slik at et samarbeid er mindre sannsynlig, sier Støre.

Populært