Uklart hva Trump kan oppnå med «ny» strategi i Afghanistan

President Donald Trump la fram sin nye Afghanistan-strategi mandag. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
President Donald Trump la fram sin nye Afghanistan-strategi mandag. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix Foto: Carolyn Kaster / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gleder seg over at president Donald Trump sender flere soldater til Afghanistan og håper Norge vil gjøre det samme. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump kunngjorde natt til tirsdag norsk tid det han omtalte som en ny strategi for å nedkjempe Taliban i Afghanistan, noe USA har forsøkt uten hell de siste 16 årene.

Hva den nye strategien eksakt går ut på, virker noe uklart, ut over at Trump ifølge kilder i Det hvite hus vil øke antallet amerikanske soldater i landet fra rundt 8.000 til 12.000.

Selv ikke da det var over 150.000 vestlige soldater i Afghanistan, lyktes det å beseire Taliban, og USAs «nye» strategi består ifølge Trump først og fremst i å ruste opp afghanske sikkerhetsstyrker i håp om at de en dag skal klare jobben på egen hånd. Det har USA og NATO forsøkt siden 2002.

Les også: Stoltenberg roser Trumps helomvending

Fornøyd Stoltenberg

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er likevel godt fornøyd etter kunngjøringen fra Trump.

– Jeg ønsker president Trumps nye, betingede tilnærming til Afghanistan og regionen velkommen. Vårt mål er fortsatt å sikre at Afghanistan aldri igjen blir et trygt tilfluktssted for terrorister som vil angripe våre egne land, het det i en kunngjøring fra han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg håper også at Norge skal bidra med flere soldater til Afghanistan og opplyste tirsdag kveld at det alt er innledet dialog om dette.

– Norge har gode soldater og gode kapasiteter som vi tidligere har sett har gjort stor nytte i Afghanistan. Vi har en dialog med Norge, som vi har med andre land, men får komme tilbake til konkrete detaljer og forespørsler, sa han til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA gjør nok et forsøk på å knuse Taliban

Knusende dom

Norge har hatt soldater i Afghanistan siden 2002, og har i dag 50 spesialsoldater i landet. Der driver de opplæring av landets sikkerhetsstyrker, noe regjeringen har besluttet at de skal gjøre ut 2018.

Et regjeringsoppnevnt utvalg felte i fjor en knusende dom over Norges militære og sivile innsats i Afghanistan opp gjennom årene og konkluderte med at lite var oppnådd til tross for en prislapp på over 20 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Petter Eide, stortingskandidat for SV fra Oslo og tidligere leder for Amnesty og Norsk Folkehjelp, har liten tro på at flere soldater vil endre noe.

– Trumps plan er mer av det vi vet ikke virker, sier han.

Les også: Ekteparet Trump står over prestisjetung prisutdeling

Gravplass

Taliban stempler også strategien for «gammel» og «uklar».

– Hvis ikke USA snart trekker styrkene sine fra Afghanistan, vil Afghanistan bli enda en gravplass for denne supermakten i det 21. århundret, sier talsmann Zabiullah Mujahid i en uttalelse få timer etter at Trump presenterte det som omtales som en ny strategi.

Trump medgir at han deler manges frustrasjon over utviklingen i Afghanistan, der Taliban i dag står sterkere enn på lenge.

Les også: Trump skryter av sin tidligere sjefstrateg

Kritiserte Pakistan

Han kritiserte også Pakistan og anklaget landet for å være en frihavn for Taliban.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke lenger tie om at Pakistan er en trygg havn for terrororganisasjoner. Pakistan har mye å vinne på å samarbeide i Afghanistan. De har mye å tape på å fortsette å huse kriminelle og terrorister, sa Trump, men åpnet samtidig for forhandlinger med Taliban.

– En dag vil det kanskje være mulig å komme til en politisk enighet som gjør det mulig å inkludere deler av Taliban i Afghanistan, sa han.

Taliban takker for invitten, men gjentar at forhandlinger først kommer på tale den dagen USA og andre vestlige land har hentet hjem sine soldater fra Afghanistan.