SV vil forby salg av militært utstyr til Saudi-Arabia – frykter det vil bli brukt i Jemen

En traktor rydder opp etter et luftangrep ledet av saudi-arabiske styrker bombet et område utenfor Saada i Jemen.
En traktor rydder opp etter et luftangrep ledet av saudi-arabiske styrker bombet et område utenfor Saada i Jemen. Foto: Stringer / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge eksporterer forsvarsmateriell til Saudi-Arabia, som driver brutal krigføring i Jemen. SV krever at det tar slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet sendte fredag spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H). De vil vite om han kan garantere at norsk militært utstyr ikke blir brukt i krigen, som blant annet kostet over 1.300 barn livet i fjor.

Ifølge en ikke-publisert FN-rapport er halvparten av disse drept i den saudiledede koalisjonens bombetokt.

– SVs utgangspunkt er at Norge ikke skal bidra til krigen i Jemen, sier partiets stortingskandidat Petter Eide til NTB.

Les også: Saudi-ledet koalisjon ansvarlig for drap på nær 700 barn i Jemen

Ikke våpeneksport

Norge tillater ikke eksport av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia, men det er lov å selge annet forsvarsmateriell. Det kan for eksempel være sambandsutstyr og kjøretøy. Omfanget av denne eksporten fremkommer i årlige meldinger til Stortinget.

– Men slikt utstyr er også viktig for krigføring. Vi mener det er brudd på intensjonen i norsk våpenlovgivning, som er at vi ikke skal bidra til krigsforbrytelser, sier Eide, som tidligere har vært generalsekretær i Norsk Folkehjelp og Amnesty Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabias krigføring i Jemen er ikke folkerettsstridig i seg selv, men i stortingsmeldingen om våpeneksport i fjor pekte regjeringen på flere rapporter om at krigføringen bryter med internasjonal humanitærrett. SV mener dette burde føre til stans i all norsk forsvarsmateriell til dem som deltar i krigen.

Ikke dokumentert bruk i Jemen

I Stortinget i fjor høst sa Brende at de ikke har dokumentasjon på at norsk forsvarsmateriell er brukt i Jemen, og kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet opprettholder det svaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det foreligger ingen informasjon om at utstyr levert fra Norge er brukt i Jemen. Vår strenge linje for eksportkontroll ligger fast. Alle søknader om eksport av forsvarsmateriell blir behandlet individuelt og omhyggelig og på grunnlag av strenge retningslinjer, sier Andersen til NTB.

– Det finnes heller ingen garanti for at norsk forsvarsmateriell ikke er brukt der. Vi mener Utenriksdepartementet bør ha kontroll med norsk våpensalg, sier Eide.

Andersen forsikrer at departementet gjør nøye vurderinger og har inntatt en «føre-var»-linje når det gjelder søknader om eksport til land som deltar i intervensjonen i Jemen.