#VALG2017Venstre-Trine: – Det er kjempeskummelt. Norge vil bli isolert

SKUMMELT: Leder i Venstre Trine Skei Grande under Venstres partitime under Arendalsuka tirsdag ettermiddag.
SKUMMELT: Leder i Venstre Trine Skei Grande under Venstres partitime under Arendalsuka tirsdag ettermiddag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den voksende EØS-skepsisen skremmer Trine Skei Grande. Den bygger på populisme og Trygve Slagsvold Vedum vil ikke snakke om konsekvensene, mener Venstre-lederen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): SV og Sp varslet i forrige uke at de allerede i eventuelle regjeringsforhandlinger vil være duket for et EØS-slag. Avtalen skal gjennom en offentlig utredning og europaministeren skal fjernes - hvis Audun Lysbakken og Trygve Slagsvold Vedum får det som de vil.

Det bekymrer Trine Skei Grande.

– Endelig noen som vil snakke om dette her. Det er en underkommunisert sak i media og valgkampen i forhold til hvilke enorme konsekvenser det vil få, sier Skei Grande til ABC Nyheter.

Stor oversikt: Nå kan du kikke politikerne i EU-kortene

– En katastrofe

Storbritannias beslutning om å gå ut av både EU og det indre markedet senest i 2019, har aktualisert spørsmålet om EØS-avtalens framtid. Motstanderne av avtalen, mener brexit kan gi Norge muligheter for en bedre avtale.

– Noen partier pisker opp stemningen i sine menigheter hvor man allerede har bestemt seg, og så går argumentasjonen under radaren på vanlige folk. Senterparti-leder Vedum driver populistisk argumentasjon, men i debatter vil han knapt diskutere konsekvensene av en utmelding av EØS, sier Skei Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva legger du i det?

– Det ville vært en katastrofe for norsk næringsliv å miste EØS-avtalen. Det er kjempeskummelt, og Norge ville blitt isolert. Jeg har brukt sommeren på besøke gründerbedrifter, og jeg har ikke funnet en eneste bedrift som vil ut av avtalen. Bedriftene ville mistet konkurransedyktigheten. Det ville vært en katastrofe for distriktene. Senterpartiet unnlater å diskutere hva følgende vil bli for norsk landbruk og distriktene. Senterpartiet vil også ut at Schengen, men tilgangen på arbeidskraft gjennom Schengen er helt avgjørende for arbeidsplasser i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den klokketroa i 2017 på at alle problemer løses i Norge er en håpløs tilnærming. At man skal isolere seg, er gammeldags politikk. All kunnskap tilsier at fri og åpen handel øker velferden. Vi bør snakke mer om hva EØS-borgerne tilfører Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO, står avtalen sterkt. Tirsdag denne uken tok de ingen sjanser da de arrangerte debattmøte om EØS-avtalen.

Les saken: Forlanget taushet om EØS-kritikk

Motstand i fagbevegelsen - og Frp

Årets LO-kongress ga uttrykk for en voksende motstand i fagbevegelsen mot avtalen. Sosial dumping og arbeidslivskriminalitet som følge av EØS-avtalen har ført til at flere vil finne en ny avtale.

Selv om EØS-motstanden i Sp og SV er stor, er støtten til avtalen stor hos Arbeiderpartiet.

Støre sa til ABC Nyheter i mai at han ikke vil endre formuleringene i EØS-avtalen om at EØS-regler har forrang ved konflikt med norske regler.

Også i Frp er motstanden til avtalen utbredt. Under Arendalsuka gikk regjeringspartiet med på å droppe en reforhandling. Europaminister Frank Bakke-Jensen (H) lovet at stans i trygdeeksport, permanent grensekontroll og strengere kontroll med EØS-midlene som utbetales fra Norge, kan løses innenfor rammene av dagens avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politisk uro for ny lastebil-politikk i EU

Venstre-lederen erkjenner at det er utfordringer med avtalen, men at disse kan løses innenfor dagens regelverk.

– For å bekjempe for eksempel sosial dumping, trengs det bedre avtaler mellom land, ikke færre. De første EØS-borgere som kom til Norge, hadde ikke veldig sterkt rettsvern, men avtalen utvikles og forbedres, sier Skei Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– EØS-avtalen står fortsatt sterkt i Stortinget. Tror du SV og Sp får med seg Ap på store endringer?

– Jeg veit ikke hva Arbeiderpartiet vil gå med på, men det er en skummel utvikling. Bare se på England, de kommer ikke til å komme styrket ut av forhandlingene.

Les: Gahr Støre beholder EØS-avtalens forrang i arbeidslivs-strider

Vil ikke sette norsk næringsliv i spill

Senterpartiet vil si opp EØS-avtalen, og har til og med programfestet at de mener avtalen undergraver den norske modellen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Senterpartiet står fast på at vi vil bort fra EØS-avtalen. Kommer vi i regjering ønsker vi en offentlig utredning om mulighetene for en ny avtale, som er fordomsfri. Til nå har det vært en dommedagsprofeti hvis man vil vurdere EØS-avtalen, og det kommer vi til å endre hvis vi kommer i regjering. Det er et langsiktig prosjekt, men det krever debatt nå, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til ABC Nyheter i forrige uke.

Trygve Slagsvold Vedum under partitimen til Senterpartiet under Arendalsuka onsdag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Trygve Slagsvold Vedum under partitimen til Senterpartiet under Arendalsuka onsdag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Vi vil ikke sette norsk næringsliv i spill. Det kan jeg love. Men vi må kunne finne forbedringer i avtalen. Når vi kommer i regjering, vil vi ha en offentlig utredning som vurderer alternativer eller reforhandlinger, sa nestleder Anne Beathe Tvinnereim i Senterpartiet tirsdag og og appellerte:

– La oss i hvert fall utforske alternativer. Dersom vi trer ut, kan EU ikke tilby oss dårligere vilkår enn andre land ifølge regelverket i Verdens handelsorganisasjon WTO.

Les også: Østeuropeiske lastebilselskaper henter nå sjåfører i Filippinene

LO krever gode ønsker innenfor EØS-avtalen

Høyre alene om å ønske Norge i EU