Borgerlig flertall på NRK-måling – Ap stuper

Aps statsministerkandidat Jonas Gahr Støre får en nedtur på siste meningsmåling fra NERK.
Aps statsministerkandidat Jonas Gahr Støre får en nedtur på siste meningsmåling fra NERK. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre får sitt dårligste resultat på fire år i en måling Norstat har gjort for NRK. Ap får 27,1 prosent og faller 5,9 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet er en nedgang på 3,7 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet i 2013, som var et dårlig valg for Ap.

– Dette er ikke bra nok tall for Ap. Vårt mål er at det skal være et flertall for å bytte ut Frp- og Høyre-regjeringen 11. september og at vi skal få en ny politikk, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en SMS til NRK.

Samtidig gjør Frp det svært godt på NRKs augustmåling. Partiet får en oppslutning på 16,7 prosent, som er en fremgang på 2,7 prosentpoeng siden juni-målingen. Ved stortingsvalget i 2013 fikk partiet 16,3 prosent av stemmene.

Les også: Sp og Ap lover at de ikke vil svekke flyktningers rett til beskyttelse

Høyre står stille på 23,8 prosent (+0,1). Senterpartiet faller til 9,2 prosent, som er en nedgang på 2,4 prosentpoeng sammenlignet med tilsvarende måling i juni.

Frp får en oppslutning på 16,7 prosent. Det er en framgang på 2,7 prosentpoeng i forhold til tilsvarende måling i juni. Fremgangen er signifikant, og resultatet er bedre enn valgresultatet i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Målingen gir dagens samarbeidsregjering 85 mandater og flertall på Stortinget til tross for at Venstre fortsatt er under sperregrensen med 3,9 prosent (+0,5). En tenkt konstellasjon av Ap, Sp, SV, MDG og Rødt får 84 plasser på Stortinget i denne målingen.

Les også: Valgkampen åpnet med skatt og velferd

Både SV og MDG er over sperregrensen på målingen med henholdsvis 5,2 og 4,6 prosent, en framgang på henholdsvis 0,8 og 1,8 prosentpoeng. Rødt får 1,8 prosent (+0,6) og KrF 5 (+0,6).

Målingen er basert på 756 intervjuer mellom 8. og 14. august. Feilmarginen på målingen er på mellom 0,8 og 3,2 prosentpoeng og størst for de største partiene.