#Valg2017 på Arendalsuka:Sp og Ap varsler ny gjennomgang av forsvarsplaner for Norge

TOTALFORSVARET: Senterpartiets Liv Signe Navarsete mener det trengs en plan for Norges totalforsvar, og får tilslutning av Arbeiderpartiets forhenværende utenriks- og forsvarsminister, stortingskandidat Espen Barth-Eide.
TOTALFORSVARET: Senterpartiets Liv Signe Navarsete mener det trengs en plan for Norges totalforsvar, og får tilslutning av Arbeiderpartiets forhenværende utenriks- og forsvarsminister, stortingskandidat Espen Barth-Eide. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke før har den vedtatte langtidsplanen for Forsvaret trådt i kraft fra nyttår, slår Senterpartiets forsvarspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete til lyd for en ny plan - og får støtte fra Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC NYHETER): – Vi er nødt til å tenke annerledes enn bare det rent militære forsvaret, og sette innbyggernes trygghet i sentrum. Kommer vi inn i en alvorlig situasjon, er det ikke bare Forsvaret, men hele samfunnet som må fungere. Vi trenger en forsvarskommisjon som vurderer totalforsvaret, sa Navarsete da Norges Forsvarsforening mandag avholdt et diskusjonmøte om forsvarspolitikk i forbindelse med Arendalsuka.

Med totalforsvar tenker Navarsete på alle de sivile funksjonene som i vår moderne tid kan bli angrepet - som strøm, internettstyring av helsevesen, kraftverk og andre funksjoner og ikke minst Heimevernet - som nå står overfor nedbygging til 38.000 soldater.

35 av 38 områdesjefer i Heimevernet er sagt opp, opplyste Heimevernets områdesjef Knut Aall i Holt hjemmevernsdistrikt på Sørlandet. Han skal med nedtrapping sørge for sikkerheten i ti kommuner ved hjelp av kun fire HV-tropper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsvarssjefen: Tilstanden i Forsvaret er svak

Sivile angrep før kanonskudd

Espen Barth Eide som fra og med i dag ikke har noen annen funksjon enn å være stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, vil ikke kalle det en kommisjon, men sier seg enig i behovet for ny utredning.

– Liv Signe og jeg sa at vi er for en gjennomgang av totalforsvaret, men ikke nødvendigvis i form av en kommisjon. Formen kan vi komme tilbake til, men vi trenger en utredning av to grunner, sier Barth Eide til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han og Navarsete mener at mye av det som truer oss, truer det sivile samfunn – før en eventuell fiende sender fly og stridsvogner.

– Truslene Norge kan stå overfor, dreier seg ikke bare om «gammeldags» krig som blir utløst ved kanonskudd idet et skip seiler forbi Oskarsborg. I dag ville skipet komme lenge etter at samfunsfunksjoner er satt ut av spill og folk har blitt utsatt for alternative fakta, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flertallet tror ikke at Forsvaret kan forsvare Norge

Skal bruke mer penger enn som så

Den andre grunnen til at de to politikerne ønsker en gjennomgang, er at langtidsplanen for Forsvaret som Stortinget har vedtatt, ikke tok høyde for målet som ble fastsatt på Nato-toppmøtet i Wales i 2014.

Der ble landene enige om å øke pengebruken til forsvarsformål til 2 prosent av brutto nasjonalprodukt, BNP. Kravet er nå ytterligere aktualisert av president Trump.

For å oppfylle 2-prosentsmålet, trengs mer penger. Spørsmålet blir da hvordan de skal brukes.

– Meningen er ikke å utfordre langtidsplanen for Forsvaret som vi og de fleste har blitt enige om, men å utvide fra det rent militære forsvaret til totalforsvaret. Et annet argument er at hvis det nå blir bred enighet om en kraftig økning i budsjettene, er det viktig å tenke gjennom hva pengene skal brukes til, sier Barth Eide til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre: Nok planer nå

– Du kan ikke slenge penger til Forsvaret og håpe at de treffer riktig, framholdt også Høyres statssekretær i Forsvarsdepartementet, Øystein Bø, i debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
TRENGS IKKE: Nok forsvarsplaner som det er, mener statssekretær Øystein Bø (H) i Forsvarsdepartementet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
TRENGS IKKE: Nok forsvarsplaner som det er, mener statssekretær Øystein Bø (H) i Forsvarsdepartementet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Men han mener man kan bygge på den eksisterende langtidsplanen og at det ikke trengs noen ny utredning.

– Du sa at det ikke bare er å slenge penger til Forsvaret og håpe de treffer riktig. Men du vil ikke ha noen ny forsvarsutredning?

– Nå må vi fokusere på å gjennomføre langtidsplanen for Forsvaret på en god måte. Jeg mener ikke det er behov for noen ny gjennomgang, sier Bø til ABC Nyheter.

Han opplyser at Norge med sin økning av forsvarsbudsjettet på 3 milliarder kroner i år, er oppe på 1,61 prosent av BNP.

Ifølge langtidsplanen skal økningen opp til 8 milliarder kroner i 2020.

På 20 år fra og med 2017 skal Forsvaret samlet styrkes med 180 milliarder kroner. Det tilsier et snitt på 9 milliarder i året, og må altså trappes kraftig opp fra årets 3.

Frps Christian Tybring-Gjedde ønsket ikke å ta stilling til spørsmålet om det trengs en ny gjennomgang av forsvarspolitikken.

Les også: Forsvarssjef Bruun-Hanssen: – Trenden med nedbygging er i ferd med å snu