Hareide med stikk til Listhaug:– Å ta klimaendringene på alvor er et kristent verdispørsmål

KrF-leder Knut Arild Hareide under en debatt på Evangeliesenteret i Østfold.
KrF-leder Knut Arild Hareide under en debatt på Evangeliesenteret i Østfold. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har ikke blitt prioritert særlig høyt fra Frps side, påpeker Knut Arild Hareide. – Hareide skyver Gud foran seg i valgkampen, svarer Christian Tybring-Gjedde (Frp)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Politisk kvarter på NRK onsdag morgen, barket KrF-leder og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sammen i nok en verdi-debatt.

Jakten på kristne velgere har blitt en kraftig drakamp mellom Hareide og Listhaug - og den fortsetter med full styrke.

Hareide har tidligere løftet frem tvillingabort, en liberal alkoholpolitikk, sexkjøpsloven og tiggerforbud, for å tydeliggjøre avstanden til Frp for velgerne.

Nå lanserer KrF-lederen enda et «kristent verdispørsmål» som han mener Frp forsømmer; å ta klimaendringene på alvor.

– Et spørsmål om nestekjærlighet

– Selvsagt er det et kristent verdispørsmål. Det er egentlig miljøansvar i sin fulle bredde. For KrF handler dette om to av bærebjelkene i vår ideologi. Kampen mot klimaendringene er et spørsmål om hvordan vi skal ta vare på skaperverket, sier Hareide til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrFs bærebjelker i verdigrunnlaget er menneskeverd, nestekjærlighet og forvalteransvaret, ifølge partiprogrammet.

– KrF har selvsagt ikke monopol på kristne verdier, men måten Frp ikke er villige til å fullt ut anerkjenne menneskeskapte klimaendringer bidrar ikke til å løse klimautfordringen. Fordi klimaspørsmålet handler om livsgrunnlaget og fremtiden til milliarder av mennesker, er det også et spørsmål om nestekjærlighet.

– Mener du at Frp ikke tar vare på «vårt skaperverk»?

– Vi har ikke sett at miljøspørsmål har blitt prioritert særlig høyt fra Frps side. Frp har til og med hatt problemer med å erkjenne at klimaendringene er menneskeskapte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Siv Jensen gir Carl I. Hagen klar beskjed om klima

Klimaskepsis i Frp

Stortingspolitiker Morten Ørsal Johansen (Frp) og seks partifeller på Stortinget ville i fjor forandre ordlyden i partiprogrammet til at partiet mener klimaendringene ikke er menneskeskapte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Klima er litt som innvandring for noen år tilbake. Det er ingen andre enn Fremskrittspartiet som tør å ta debatten, som tør å være kritiske. De som ikke støtter teorien latterliggjøres, men i Frp vil vi få en saklig diskusjon på landsmøtet i mai. I andre partier er det helt tabu, sa Christian Tybring-Gjedde (Frp) til ABC Nyheter.

Sylvi Listhaug opplyser via sin politiske rådgiver Espen Teigen at hun ikke ønsker å kommentere saken.

Tybring-Gjedde: – Hareide skyver Gud foran seg

Tybring-Gjedde som tidligere har kalt Venstre «klimafanatikere», reagerer sterkt på Hareides utspill.

– Hareide bør holde seg for god til å ta Gud til inntekt for egen politikk. Politikk dreier seg om ulike meninger, diskusjon og debatt, det gjør man ikke ved å skyve Gud foran seg, sier Christian Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

– Gud har jo ikke bare blitt en del av KrF sin valgkamp, også Listhaug har brukt kristendommen aktivt. Mener du man bør holde all religion unna valgkampen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politikere kan ha ulik motivasjon for å utforme og drive politikk, også personlig tro. Det må man respektere. Men ingen bør opphøye seg selv så mye at man tar Gud til inntekt for egne politiske standpunkt. I vår kultur hører slik retorikk fortiden til, svarer Frp-politikeren.

– Og det mener du det bare er Hareide som gjør?

Det er kun KrFs leder Hareide som skyver Gud foran seg i spørsmål det er politisk uenighet om. Man må selvsagt gjerne innta et standpunkt som er i overensstemmelse med egen religiøse overbevisning som Listhaug, men å mene at man har Gud på sin side er en retorikk som hører fortiden til, sier Tybring-Gjedde.

Saken er oppdatert med kommentarer fra Tybring-Gjedde.

Les også: Abid Raja ber Erna Solberg snakke med Listhaug om «god norsk oppførsel