Brundtland: – Det handler om hva slags Norge vi vil ha

– Den norske modellen bygger på en del felles verdier, som fellesskap og at alle skal med, sier tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.
– Den norske modellen bygger på en del felles verdier, som fellesskap og at alle skal med, sier tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland kaster seg nå inn i den norske verdidebatten. Hun mener høyresiden i norsk politikk forsøker å ta æren for det hun mener er en vellykket velferdsmodell bygd opp over årtier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler om hva slags Norge vi vil ha. I den norske modellen er samhold bærebjelken og de med sterkest rygg må ta de tyngste løftene, sa Brundtland da hun talte under AUFs sommerleir på Utøya lørdag.

I talen trakk hun paralleller til den politiske situasjonen da hun tok over etter Willoch-regjeringen i mai 1986, skriver VG.

– Det gis for ofte innrykk av at dagens Norge er et resultat av en bred tverrpolitisk innsats, der alle partiene kan rose seg selv like mye for resultatene vi som land har oppnådd. Det er historieforfalskning, tordnet Brundtland.

78-åringen argumenterte med at det er Arbeiderpartiet og fagbevegelsen som har gjort Norge til en velferdsstat.

Hun mener høstens valg vil bli spesielt viktig for den unge generasjonen og hvordan Norge skal utvikle seg i årene fremover.

– Hvordan skal landet bygges? Med tro på frihet og fellesskap, en fremtid som omfatter alle? Eller med mer skattekutt til de som har mest fra før. Derfor er dette valget et verdivalg, var utfordringen fra Gro Harlem Brundtland til ungdommen.

Les også: Gro Harlem Brundtland (77) sliter med helsa

Gro synes synd på politikerne

– Det er virkelig et sjokk i livet. Og den sorgen varer evig.