Sametingskandidat mener alle samer bør få borgerlønn

– Gi samene borgerlønn, så vil stresset om å øke reintallet reduseres betraktelig, skriver Inga Evelyn Gaup i innlegget sitt. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
– Gi samene borgerlønn, så vil stresset om å øke reintallet reduseres betraktelig, skriver Inga Evelyn Gaup i innlegget sitt. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På grunn av fornorskningen er staten er moralsk forpliktet til å gi alle samer borgerlønn, sier sametingskandidat. – Uaktuell forskjellsbehandling, svarer Frp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inga Evelyn Gaup, andrekandidat til sametingsvalget i Nordre valgkrets for det nystartede partiet Šiella, mener at staten har en moralsk forpliktelse til samene, skriver iFinnmark. Gaup viser blant annet til at samer har mistet deler av språket og kulturen sin i fornorskningen og bør få kompensasjon. En månedlig, livslang borgerlønn til alle som står i samemanntallet vil kunne løse flere problemer, blant annet i reinnæringen, mener hun.

– Det er fare for at det blir slutt på det samiske om man ikke stimulerer til det ene eller det andre. Borgerlønn vil være en stimulasjon til innovasjon, sier Gaup.

Ideen får ikke støtte fra leder av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Helge Andre Njåstad (Frp).

– Slik forskjellsbehandling på samer og nordmenn er selvsagt uaktuelt for Frp. Og det er uklokt av kandidater å legge seg på en slik linje. Det bidrar til at synet og forståelsen overfor den samiske befolkningen blir svekket, sier Njåstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere Sametingspresident, Vibeke Larsen, som nå er presidentkandidat for Šiella, synes det er en interessant tanke.

– Løsningen ligger ikke der ennå, men hun har kommet med en idé. Og det samepolitikken trenger er nye ideer; vi er ganske sementerte i tankegangen, sier hun til avisen.

Les også: Listhaug foran 500 muslimer: – Vi er fullstendig klar over at det finnes ulver i fåreklær