Arrangør misfornøyd med Listhaugs «politiske spill»

Muhammad Tahir-ul-Qadri tok avstand fra ekstremisme.
Muhammad Tahir-ul-Qadri tok avstand fra ekstremisme.  Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sylvi Listhaug presset hovedtaler og teolog Muhammad Tahir-ul-Qadri om tidligere uttalelser om dødsstraff, men fikk ikke svar. Nå får Listhaug kritikk av arrangøren for å bruke talen som valgkamp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SARPSBORG (ABC Nyheter): Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) overrasket tilhørerne på en muslimsk ungdomsleir i Sarpsborg fredag.

Hun gikk rett til angrep på den canadisk-pakistanske teologen Muhammad Tahir-ul-Qadri. Han ble internasjonalt kjent da han presenterte en «Fatwa mot selvmordsbombing og terrorisme» i 2011.

Listhaug gikk til angrep på hans tilknytning til Pakistans omstridte blasfemilovgivning som åpner for dødsstraff.

– Vi er fullstendig klar over at det finnes ulver i fåreklær. Viktige mennesker som sier en ting offisielt, og noe helt annet når de snakker til sin egen sekt. Dette har blitt brakt til overflaten en rekke ganger tidligere, og registrerer at flere aviser viser at dagens hovedtaler her på arrangementet fronter ett sett med holdninger i vesten, og et annet hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er virkelig dagens hovedtaler for steining som straffemetode? Dødsstraff for blasfemi. At islamske lover bør settes over vestlige lover? Dette er ikke forenlig med norske og vestlige verdier. Jeg er spent på foredraget som kommer etterpå, sa Listhaug i talen.

Bakgrunn: Listhaug til angrep på teolog foran 500 muslimer

Fikk ikke svar

Teologen gikk kraftig ut mot terrorisme og ekstremisme i sitt hovedinnlegg fredag.

– Terrorisme har ingenting med Islam å gjøre, slo teologen fast, men valgte å ikke svare på Listhaugs spørsmål om han støtter dødsstraff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I etterkant var Listhaug både skuffet og fornøyd.

– Jeg fikk ikke noe svar på det med dødsstraff og blasfemi, men jeg synes det er bra at han er så tydelig på at terror er uforenlig med islam. Så skulle jeg ønske at han kunne ta avstand fra steining som straffemetode, sier Listhaug til ABC Nyheter etter konferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sylvi Listhaug (Frp) i forkant av talen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Sylvi Listhaug (Frp) i forkant av talen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Hun er kritisk til at teologen ikke tar avstand med tanke på at han er foreleser for 500 muslimske jenter og gutter.

– Det er ikke i harmoni med norske verdier, men jeg synes han holdt et godt innlegg med terror, sier Listhaug.

Listhaug har den siste tiden ytret at norske verdier er truet av innvandring. Hun ser likheter mellom verdier i kristendommen og islam.

– Det er likheter mellom religionene, så har kristendommen utviklet seg, modernisert seg og der føler vel mange at det gjenstår en del innenfor Islam.

Teologen ble eskortert ut av salen, og var ikke tilgjengelig for intervju. Aktuelt: Lysbakken: Frp og Listhaugs politikk gjør innvandring utfordrende

Listhaug får kritikk

Styremedlem i Minhaj Ungdom som arrangerer ungdomsleiren, Hamza Ansari, sier til ABC Nyheter at han ikke «kjenner til hva Listhaug forsøkte å referere til».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke uttale meg om en pakistansk lov som ble vedtatt på 70-tallet. Jeg forholder meg til norsk og europeisk kontekst, det er her hjertet mitt ligger. Drømmen er at Pakistan en dag skal bli et demokratisk land som Norge, men det er det ikke dessverre, sier Ansari.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dere inviterer en teolog her som tidligere har støttet dødsstraff, er det riktig å invitere han hit da?

– Listhaug kan ikke bare konkludere med at han støtter dødsstraff, basert på antakelser. Det er jo nettopp derfor hun stilte spørsmålene? Hva er det hun referer til? Vi kan ikke holdes som gissel for en situasjon i Pakistan, vi må forholde oss til realitetene at teologen er blant de fremste i kampen mot ekstremisme. Det anerkjennes av FN og regjeringen i Australia har konsultert med han.

Ansari var ikke fornøyd med Listhaug sin tale og politiske spill.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sylvi Listhaug begynte godt, men hun avsluttet med en politisk mynt. Det er uheldig, slike konferanser er ikke dagligdags i en norsk kontekst. Dette burde applauderes og roses og ikke snakkes ned. Det er ingen tvil om at politikerne er opptatt av at det er valgkamp til høsten. Jeg skulle absolutt ønske at Listhaug tok eierskap til konferansen og budskapet vårt.

Les også: Barn av innvandrere utgjør flertallet ved 52 Oslo-skoler: – Vi må vurdere bussing

Raja: – Håper han vil svare i løpet av helgen

Abid Raja under Venstres landsmøte i Ålesund. Fredag deltok han på ungdomsleiren i Sarpsborg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Abid Raja under Venstres landsmøte i Ålesund. Fredag deltok han på ungdomsleiren i Sarpsborg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I likhet med Listhaug var Venstre-politiker Abid Raja fornøyd med selve foredraget til teologen.

– Han tok sterk avstand fra terrorisme, så selve foredraget er det ingenting å si på. Han er mot ekstremisme og IS som har ingenting med islam å gjøre, sier Raja til ABC Nyheter.

Han synes det var helt greit at Listhaug stilte spørsmål om hans fortid, og skryter av talen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå håper han den canadisk-pakistanske teologen vil avklare sitt syn i løpet av ungdomsleiren som varer til søndag.

– Jeg håper han vil avklare sitt synspunkt rundt dødsstraff og ta avstand fra det i løpet av helgen. Det er taler han har holdt som sikkert ikke tåler dages lys. , sier Raja.

Les også:

Støre vil ikke beklage karikaturhåndtering

Ap med dårligste VG-måling på fire år