Listhaug foran 500 muslimer: – Vi er fullstendig klar over at det finnes ulver i fåreklær
Mens Muhammad Tahir-ul-Qadri ble mottatt som en helt i Sarpsborg av muslimsk ungdom på leir mot ekstremisme og terror, rettet Sylvi Listhaug pekefingeren mot teologen.
SARPSBORG (ABC Nyheter): Foran over 500 tilhørere gikk innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) rett i strupen på den canadisk-pakistanske teologen og politikeren Muhammad Tahir-ul-Qadri. Han ble internasjonalt kjent da han presenterte en «Fatwa mot selvmordsbombing og terrorisme» i 2011.
– Han jobber konstant med å bygge holdninger blant ungdom. Budskapet handler om fred, kjærlighet, å øke sin kunnskap, ha sterk tilknytning til egen tro og integrere seg i samfunnet man lever i, sa organisasjonenes leder Awais Ejaz Ahmed til NTB tidligere i sommer.
Rett før halv tre fredag ble teologen tatt imot med taktfast applaus i over ett minutt.
Les også: Listhaug oppfordrer til å angi flyktninger på hjemreise
– For steining som straffemetode?
Men Listhaug er usikker på teologens ståsted.
– Vi er fullstendig klar over at det finnes ulver i fåreklær. Viktige mennesker som sier en ting offisielt, og noe helt annet når de snakker til sin egen sekt. Dette har blitt brakt til overflaten en rekke ganger tidligere, og registrerer at flere aviser viser at dagens hovedtaler her på arrangementet fronter ett sett med holdninger i vesten, og et annet hjemme.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Er virkelig dagens hovedtaler for steining som straffemetode? Dødsstraff for blasfemi. At islamske lover bør settes over vestlige lover? Dette er ikke forenlig med norske og vestlige verdier. Jeg er spent på foredraget som kommer etterpå, sa Listhaug i talen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet er hans tilknytning til Pakistans omstridte blasfemilovgivning som var bakgrunnen for Listhagus kritikk. Teologen bidro i arbeidet med den omstridte loven som åpner for dødsstraff hvis man uttaler seg fornærmende om islam eller profeten Muhammed.
I Europa er han mest kjent for anti-terrorvirksomhet, med sin fatwa mot selvmordsbombere, og fredsarbeid blant muslimer.
Bevegelsen ser på seg selv som moderate muslimer, som vil ivareta de grunnleggende prinsippene i islam, men samtidig tilpasse seg, ifølge Ahmed.
Les også: Listhaug vil stramme inn vilkårene for å få norsk statsborgerskap
Artikkelen fortsetter under annonsenTakket for initiativet
– Jeg vil takke Minhaj for å bidra til å sette ekstremisme på kartet. Altfor mange mennesker har blitt kaldblodig drept i Islams navn, sa Listhaug da hun åpnet talen.
Frp-statsråden kom med følgende oppfordring:
– Når det kommer til terror og angrep på sivile i Islams navn, er det viktig og grunnleggende at dere tar fullstendig avstand fra dette, og jobber for å bekjempe disse holdningene som har tatt altfor mange uskyldige liv.
Og i kjent Listhaug-stil sparte hun ikke på det direkte språket:
– I Europa har vi bekjempet kommunisme, fascisme og nazisme. Islamisme er nåtidens skrekkideologi og må også bekjempes. Historien har vist oss at undertrykkende og totalitære ideologier blir nedkjempet, sa Listhaug.
Etter talen fløy Listhaug rett ut med et samlet pressekorp på slep.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Nå er jeg spent på hva den neste taleren vil si, sa Listhaug og viste til den canadisk-pakistanske teologen.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Terrorister er ikke troende
Med Listhaugs tale som bakteppe var Tahir-ul-Qadri neste taler.
– Terrorisme har ingenting med Islam å gjøre, slo teologen fast.
Les også: Listhaug: – Et menneskeliv betyr ingenting for disse ondskapsfulle menneskesmuglerne
Ungdom mot radikalisering
Det er ungdomsorganisasjonen til trossamfunnet Minhaj-ul-Quran som arrangerer leiren, der om lag 500 ungdommer fra norden og en rekke europeiske land deltar. Leiren går av stabelen i Sarpsborg i Østfold helgen.
– Vi vil sende et signal om at muslimene selv jobber aktivt for å forebygge ekstremisme blant muslimer, sa Ahmed til NTB da leiren ble lansert.
Deltakerne er i hovedsak mellom 16 og 35 år, og de kommer i første rekke for å høre på Muhammad Tahir-ul-Qadri.
– Vi ønsker å utruste deltakere med verktøy i kampen mot ekstremisme og radikalisering, sa Ahmed.
Representanter fra PST, politiet, stortingspolitikere og terrorforskere deltar på arrangementet.
Les også: Listhaug vil ha flere asylsøkere i lukkede mottak
Saken oppdateres.