USAs nye handelsrestriksjoner:EU-sjefen Juncker: – Vi vil forsvare våre økonomiske interesser mot USA

RASLER MED SABLENE: EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker vil ikke finne seg i at næringsliv i EU som driver forretninger med Russland, skal tape økonomisk på USAs nye handelsrestriksjoner.
RASLER MED SABLENE: EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker vil ikke finne seg i at næringsliv i EU som driver forretninger med Russland, skal tape økonomisk på USAs nye handelsrestriksjoner. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU som selv har innført handelsrestriksjoner mot Russland, forutsetter at USAs nye restriksjoner ikke skal gi økonomisk tap for EU-bedrifter som i dag driver handel med russerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må forsvare våre økonomiske interesser vis-à-vis USA. Og vi kommer til å gjøre det.

Det sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i en pressemelding etter at USAs president Donald Trump onsdag morgen motvillig signerte ordren om enda flere handelsrestriksjoner mot Russland.

EU er blant annet storimportør av gass fra Russland, og Russland og Tyskland har avtalt å bygge en ny gassrørledning, Nord Stream 2 gjennom Østersjøen. Det siste er omstridt innad i EU, fordi Polen og andre ser at det kan minske Ukrainas kontroll med gasseksport fra Russland til EU.

Dersom USAs handelsrestriksjoner rammer Nord Stream 2, hevder eksperter at det kan være et direkte handelsfortrinn for USAs gasseksport til EU, i form av flytende LNG-gass.

Juncker uttrykte derimot tilfredshet med at USA etter hans uttalelser på et G7-møte i Taormina, har droppet noen av sine planlagte, nye tiltak mot Russland.

Videre er han fornøyd med at Kongressen har forpliktet USA til å innføre sanksjoner først etter at landets allierte er konsultert.

– Og jeg tror vi fortsatt er alliert med USA, bemerket kommisjonspresidenten.