Macrons arbeidslivsreform vedtatt i nasjonalforsamlingen

Frankrikes president Emmanuel Macron har fått gjennomslag for sin første store reform. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix
Frankrikes president Emmanuel Macron har fått gjennomslag for sin første store reform. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den franske nasjonalforsamlingen har vedtatt en ny lov som gir regjeringen mulighet til å gjennomføre raske endringer av landets arbeidsmiljølov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedtaket onsdag kveld betyr at president Emmanuel Macron har fått gjennomslag for sin første store reform. Målet er ifølge regjeringen å redusere arbeidsledigheten.

Lovendringen ble vedtatt med 225 mot 109 stemmer i overhuset etter flere uker med debatt, der temperaturen innimellom har vært svært høy. Loven har tidligere blitt vedtatt av underhuset med stort flertall.

Blant Macrons fremste valgløfter var en liberalisering av franske arbeidslivsbestemmelser. Han vil gi bedriftseiere større rom til å forhandle fram lokale avtaler med de ansatte, i stedet for at de må følge tariffavtaler som er forhandlet fram av de store fagorganisasjonene.

Arbeidslivsreformen har vært gjenstand for flere forhandlingsrunder mellom fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjoner.

Den kraftigste motstanden kom fra det venstreorienterte partiet til Jean-Luc Mélenchon, som mener at Macrons regjering nå setter en strek over rettigheter som fagbevegelsen har brukt flere tiår på å forhandle fram.