EU nekter å anerkjenne Maduros nye forsamling

Demonstranter i Caracas hadde mandag med seg stearinlys for å minnes de som ble drept i sammenstøt i forbindelse med det omstridte valget i Venezuela forrige helg. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix
Demonstranter i Caracas hadde mandag med seg stearinlys for å minnes de som ble drept i sammenstøt i forbindelse med det omstridte valget i Venezuela forrige helg. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU vil ikke anerkjenne den nye forsamlingen i Venezuela som gir presidenten utvide fullmakter. Men sanksjoner fra Brussel lar vente på seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier onsdag at medlemslandene står klare til å gradvis trappe opp sin reaksjon dersom situasjonen i Venezuela forverres.

EU mener den grunnlovgivende forsamlingen som er opprettet store protester fra opposisjonen, er et forsøk fra president Maduro på å klamre seg til makten.

– EU og dets medlemsstater kan derfor ikke anerkjenne grunnlovsforsamlingen, ettersom de er bekymret for om den faktisk er representativ og legitim, sier Mogherini etter å diskutert krisen i Venezuela med EU-diplomater onsdag.

Valget på den nye forsamlingen skjedde sist søndag. Organet vil få makt til å oppløse nasjonalforsamlingen, som har vært kontrollert av opposisjonen siden valget i 2015. To fremtredende opposisjonsledere er blitt kastet i fengsel siden valget.

EU ber Maduros regjering om å umiddelbart innføre tiltak for å endre kursen, og foreslår at presidenten utsetter opprettelsen av forsamlingen og eksplisitt anerkjenner alle institusjoner i henhold til grunnloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-parlamentets president Antonio Tajani har bedt EU om å vurdere sanksjoner mot Venezuela. USA innførte tidligere i uka sanksjoner mot Maduro og stemplet ham samtidig som diktator.

Aktuelt:

Sterke reaksjoner på fengslingen av opposisjonsledere i Venezuela

USA kaller Venezuelas president for diktator og straffer ham med sanksjoner