Trump sparker Scaramucci som kommunikasjonssjef etter ti dager

Video: Anthony Scaramucci har fått sparken etter bare ti dager i jobben som Trumps kommunikasjonssjef.

Donald Trump bedyrer at Det hvite hus ikke rystes av kaos. Få timer etter at presidenten tok imot sin nye stabssjef, fikk kommunikasjonssjefen sparken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avsettelsen av Anthony Scaramucci kom bare ti turbulente dager etter at han ble ansatt. Det er Trumps nye stabssjef som skal ha krevd kommunikasjonssjefens avgang.

– Scaramucci føler det var best å gi stabssjef John Kelly blanke ark og muligheten til å bygge sitt eget team. Vi ønsker ham alt godt, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Scaramucci har vært i hardt vær i sin korte tid i Det hvite hus. Forrige uke ringte en journalist og på vulgært vis langet ut mot flere av Trumps medarbeidere, deriblant den nå avsatte stabssjefen Reince Priebus og Trumps strateg Steve Bannon.

Skapte uro i staben

Scaramucci, en rik finansmann og jurist fra New York, ble hentet inn som Trumps kommunikasjonssjef til protester fra pressetalsmann Sean Spicer, som reagerte med selv å gå av. Deretter fikk Priebus sparken og ble erstattet med John Kelly, som til nå har vært minister for innenlands sikkerhet.

Trumps forsikring på Twitter om at det ikke er noe rot i Det hvite hus, faller sammen med at Kelly hadde sin første dag i sin nye jobb. Han skal ifølge observatører skape orden i rekkene blant de nærmeste medarbeiderne rundt presidenten.

Trump sier selv at han er sikker på at Kelly vil gjøre en «spektakulær jobb». Kelly avløser Reince Priebus, den nesten eneste gjenværende av det temaet som Trump rykket inn i Det hus med 20. januar.

Les også: Ekspert om Trumps sjokktale: – Det er en sånn blodig slemhet

Priebus overkjørt

Presidenten ville mandag ikke si hva Kelly skal gjøre annerledes enn Priebus.

Rot eller orden, den tidligere generalen kommer uansett hva man kaller det, til en hus preget av en lammet lovgivningsprosess, en huskestue av personlige ambisjoner og motsetninger og en serie granskingsprosesser som truer med å suge livskraften ut av administrasjonen.

Kellys suksess vil avhenge av hvor mye makt og myndighet han blir gitt av president Trump. Priebus hadde lite av begge og ble stadig overkjørt av personer som valset ut og inn av presidentens kontor. På slutten var stabssjefen knapt sjef for andre enn seg selv.

Aktuelt: Norsk milliardær møtte Scaramucci: – Opptatt av å kommentere andres feil

Stabssjefens hverdag

Dette skjedde med Trumps velsignelse, men det var i sterk kontrast til hvordan andre presidenter har organisert Det hvite hus. Tradisjonelt har stabssjefen var den øverste kontrollinstans for tilgang til presidenten. Men her, som på mange områder ellers, jobber Trump annerledes.

Tidligere kampanjesjef for Trump, Cory Lewandowski, sier på NBCs politiske talkshow «Møt pressen» at Kelly nok er forventet å skape litt mer ro i rekkene, men at Trump neppe vil endre sin stil.

– Trump må få være Trump. Det er det som har gjort ham suksessrik over de siste 30 år, og det amerikanerne stemte på. Enhver som tror han kan få endret Trump, kjenner ikke mannen, sier Lewandowski.

Som for øvrig fikk fyken som kampanjesjef underveis i valgkampen.

Aktuelt: – Enhver som tror de kan få endret Trump, kjenner ikke mannen

Norsk milliardær ikke imponert

I et intervju med ABC Nyheter fredag fortalte den norske industrimannen Johan H. Andresen om et møte med Scaramucci under en middag i Sveits rundt 2010. Ferd-sjefen ga blant annet følgende beskrivelse:

– Jeg satt ved siden av ham kun en kveld, og jeg skal derfor være forsiktig med å mene noe innsiktsfullt om ham. Men inntrykket var at han var en av mange skråsikre forvaltere, uten særlig avkastning å vise til. Og at han hadde et nokså stort selvhevdelsesbehov, som stod i litt smågrell kontrast til hans selvinnsikt, gitt at det tross alt var hva vi kunne lære av egne og andres feil, som var tema for denne middagen.

Les hele intervjuet her: Norsk milliardær møtte Scaramucci: – Opptatt av å kommentere andres feil

Aktuelt:

Scaramucci truer med å sparke hele staben

Scaramucci: Blir trolig færre Twitter-meldinger fra Trump

Personvernpolicy