Meny

Manglende flertall tynger ikke Erna

Statsminister Erna Solberg (H) startet valgkampen på hjemmebane, med besøk i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erna Solberg lar seg ikke bekymre over at hennes borgerlige samarbeidsprosjekt ikke har hatt flertall på over ti måneder.

Mandag fortsetter statsministeren og Høyre-lederens fire dager lange vestlandsturné med besøk i Haugesund, Stavanger, Egersund og Flekkefjord. Bakteppet er tungt: Ifølge snittmålingene gjennom det siste året har ikke de fire borgerlige partiene hatt flertall siden tidlig i fjor høst.

Solberg sier hun ikke lar det påvirke humøret.

– Nei, jeg har hatt tyngre utgangspunkt enn dette for valgkamper, konstaterer hun tørt overfor NTB. Som fersk partileder måtte hun for eksempel fronte krisevalget i 2005, der partiet falt fra 21 prosent til 14, 1 prosent oppslutning.

– Vi skal opp

Solberg peker på at Høyre har ligget stabilt på 23–24 prosent gjennom hele regjeringsperioden. Snittmålingen fra juni viste 23 prosent oppslutning, noe som likevel innebærer en nedgang på 3,9 prosentpoeng fra valgnatten i 2013.

– Ja, det er en nedgang, men man må huske at vi den gangen gjorde et utrolig godt valg. Men det er klart er at vi skal litt opp for å sikre en borgerlig regjering, og de andre borgerlige partiene skal litt opp. Men vi kan få flertall også med litt lavere oppslutning. I dag sitter vi med et veldig overlegent flertall, påpeker Solberg.

Fire hovedløfter

Hun sier den største utfordringen i valgkampen blir å treffe det velgerne faktisk er opptatt av – og lar seg bevege av.

– Akkurat nå virker det som det er litt forskjellige saker. Jeg registrerer at det er mange som er opptatt av at vi skal få en bedre eldreomsorg og at vi skal gjøre mer for å få ned helsekøene. Så er det mange som er opptatt av at vi ikke bare kan legge mer penger på bordet, vi må også gjøre reformer og endringer i samfunnet vårt, det hører jeg mye, ikke minst fra folk i vestlandsregionen som selv har vært gjennom stor omstilling, sier Solberg.

Høyre går i år til valg på fire hovedløfter: Skaffe flere jobber, tidlig innsats i skolen og mindre frafall, senke ventetiden i helsevesenet og øke kvaliteten i spesialisthelsetjenesten og eldreomsorgen, samt satse på forsvar og beredskap. Solberg lover å komme med nye, konkrete valgløfter på flere av disse områdene i løpet av vestlandsturneen.

Populært