Frp-Amundsen: – Uredelig å underslå at kriminalitet er knyttet opp mot innvandring

VIL IKKE HA SVENSKE TILSTANDER: – I Sverige har de mislyktes totalt, og for ikke å gå i den fella må vi i stedet sette ord på realitetene og gjøre politiet enda bedre i stand til å løse sitt samfunnsoppdrag: forebygge og bekjempe kriminalitet, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen. Bak Ulf Leirstein (Frp)
VIL IKKE HA SVENSKE TILSTANDER: – I Sverige har de mislyktes totalt, og for ikke å gå i den fella må vi i stedet sette ord på realitetene og gjøre politiet enda bedre i stand til å løse sitt samfunnsoppdrag: forebygge og bekjempe kriminalitet, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen. Bak Ulf Leirstein (Frp) Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) får signaler fra politiet i Oslo som bekymrer han. – Direkte knyttet opp mot den raskt økende innvandrerbefolkningen, mener Amundsen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 16 år gammel gutt døde tirsdag etter han i juni ble utsatt for grov vold på Holmlia i Oslo.

Til det innvandringskritiske nettstedet Human Rights Service som omtalte hendelsen, sa justisminister Per Willy Amundsen (Frp) torsdag at kriminalitetsbildet er i endring, og at «det synes å ha en direkte sammenheng med en raskt økende innvandrerbefolkning».

Amundsen sier til ABC Nyheter at han mener det er nødvendig å «være ærlig om realitetene».

– Jeg uttaler meg ikke om enkeltsaker, men vi har sett en utvikling i kriminaliteten særlig de siste månedene i noen bydeler i Oslo som gir grunn til bekymring, sier Amundsen til ABC Nyheter, og fortsetter:

– Det er særlig ny fremvekst av gjenger, og at medlemmene blir yngre i alder som bekymrer meg. Den volden vi ser utøves blir råere. Det er svært rå vold, sier Amundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilder betegner stemningen mellom gjengene i Oslo som spent.

Les mer: Oslo-politiet slår alarm om voldelige ungdomsgjenger

ABC Nyheter understreker at politiet ikke har bekreftet at 18-åringen som er siktet for grov kroppsskade etter voldshendelsen på Holmlia er tilknyttet et kriminelt gjengmiljø.

– Vi må slutte med politisk korrekte uttalelser

Justisministeren mener det må tydelighet til for å få til en konstruktiv debatt. Han vil ikke legge skjul på at kriminaliteten har sammenheng med innvandring.

– For ikke å undergrave tilliten mellom myndighetene og befolkningen må vi slutte med politisk korrekte uttalelser som tilslører sannheten. Det er mange grunner til kriminalitet, men det vil være uredelig å underslå det faktum at det er særlig knyttet opp mot en rask økende innvandrerbefolkning i innvandringstette bydeler. Det å fremstille det som om forholdene er totalt løsrevet fra hverandre, er hverken konstruktivt eller ærlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det synes jeg vi skal være ærlige på. Samtidig jobber politiet svært godt, setter inn ressurser tidlig, det er de i ferd med å lykkes med, sier justisministeren.

Han understreker at vi ikke har «svenske tilstander» i Norge.

– I Sverige har de mislyktes totalt, og for ikke å gå i den fella må vi i stedet sette ord på realitetene og gjøre politiet enda bedre i stand til å løse sitt samfunnsoppdrag: Forebygge og bekjempe kriminalitet.

– Mener du vi har mislyktes på noe punkt siden vi ser den utviklingen i hovedstaden med stadig råere vold i kriminelle gjenger?

– Det er ingen hemmelighet at Fremskrittspartiet mener vi må begrense innvandringen, det er en forutsetning for god integrering. Det mener jeg alle bare må ta innover seg. En rask og høy innvandring gir utfordringer for samfunnet.

Les også: Bøhler: – Gjengene i Oslo må bekjempes

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lover flere politistillinger

– Hva er oppskriften for å bekjempe kriminaliteten? Er det noen nye politiske grep?

– Jeg vil understreke at politiet gjør en veldig god jobb i dag for å bekjempe gjengene. Vi har styrket politiet i fireårsperioden og den historiske oppbyggingen av politiet fortsetter.

– Kan du love flere stillinger?

– Uten forbehold: Ja. Innen 2020 skal vi ha to polititjenestemenn og -kvinner for hver 1000 innbygger.

Sjef for alvorlig kriminalitet i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, sa nylig til ABC Nyheter at distriktet mister viktig kompetanse til særorganene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må få økonomisk handlingsrom til både å utvikle og til å holde på kompetansen hos oss. Distriktene i dag kan ikke konkurrere på lønn eller andre rammevilkår, det mener jeg kan undergrave politireformen og hensikten med denne, sa Metlid.

Hun får nå full støtte fra justis- og beredskapsministeren:

– Jeg deler Metlids bekymring for at kompetanse forsvinner til særorganene. Derfor velger regjeringen å bruke alle de nye stillingene ut i distriktene, slik at disse styrkes.

Les også: Sp-Klinge frykter et utrygt Oslo: – Denne utviklingen er hårreisende

Har du tips - kontakt ABC Nyheter på mads.fremstad@abcnyheter.no