Meny

Pakistans statsminister Nawaz Sharif går av etter korrupsjonsanklager

Pakistans statsminister Nawaz Sharif må gå av. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistans statsminister Nawaz Sharif har gått av etter at landets høyesterett erklærte ham uegnet for stillingen på grunn av korrupsjonsanklager.

I en oppsiktsvekkende kjennelse sier landets høyesterett at Sharif ikke lenger er kvalifisert til å være landets statsminister. En talsmann for Sharif sier at han tar dommen til følge og har fratrådt som statsminister.

Sharif er anklaget for omfattende korrupsjon etter avsløringer i de såkalte Panama Papers. Han skal ha store verdier i London og i offshorebanker.

Politi og paramilitære styrker ble utplassert i tusentall rundt rettsbygningene i hovedstaden Islamabad for å stanse ethvert tilløp til uro og opptøyer. Det var også tungt militært nærvær i rettslokalet.

Utenfor bygde det seg opp til tidenes trafikkork.

Påstandene om korrupsjon stammer fra én av Sharifs to perioder som statsminister på 1990-tallet. Hans motstanderne beskyldte ham for å hvitvaske store summer fra Pakistan ved å plassere dem på kontoer i skatteparadiser. Disse summene ble angivelig senere brukt til å kjøpe dyre eiendommer i London.

Sharif har avvist alle påstandene. Eiendommene i London sier han ble overført til sønnene som del av oppgjøret for investeringen han hadde i Qatar i samarbeid med emiren der.

Pakistan har tradisjon for å fjerne sine ledere, enten av de militære eller aktivistiske domstoler. Sharif ble selv avsatt begge ganger da han var statsminister på 1990-tallet.

Populært