Nytt oppsiktsvekkende nederlag for republikansk forslag om å erstatte Obamacare

<p>John McCain og to andre senatorer ville ikke støtte det siste forslaget uten at det ble gitt visse garantier for hvordan den endelige helseloven skulle se ut.</p>
John McCain og to andre senatorer ville ikke støtte det siste forslaget uten at det ble gitt visse garantier for hvordan den endelige helseloven skulle se ut. Foto: NTB scanpix

Tre republikanske senatorer, blant dem John McCain, stemte imot det foreløpig siste utkastet til helseplan. Avstemningen er nok et slag for president Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det utviklet seg til en uhyre spennende kveld og natt på Capitol Hill. Flertallsleder Mitch McConnell la fram det foreløpig siste forslaget. Det går ut på at kun visse deler av Obamacare skal trekkes tilbake, men selv dette ble avvist.

Nå er situasjonen om mulig mer kaotisk enn noen gang. Republikanerne klarer øyensynlig ikke å få rokket ved Obamacare. Et sju år gammelt løfte fra The Grand Old Party, og Donald Trumps viktigste under valgkampen, synes umulig å innfri.

I en twittermelding sier president Trump at tre republikanere og 48 demokrater har sviktet det amerikanske folk.

Les også: Ekspert om Trumps sjokktale: – Det er en sånn blodig slemhet

McCain sto opp

De tre senatorene John McCain fra Arizona, Lisa Murkowski fra Alaska og Susan Collins fra Maine stemte med demokratene. De ville ikke støtte det siste forslaget uten at det ble gitt visse garantier for hvordan den endelige helseloven skulle se ut.

Republikanerne hadde tålt to nei-stemmer fra egne rekker siden de har flertall i Senatet, så det ble McCain som hadde den avgjørende stemmen. Den 80 år gamle senatoren kom tilbake til Kongressen tidligere i uken, etter å få fått beskjed om at han har en dødelig svulst i hjernen.

President Donald Trump Foto: NTB scanpix
President Donald Trump Foto: NTB scanpix

Han støttet forslaget om å gjenoppta debatten om helsereform, en liten seier for Trump, men har siden refset begge leire for å drive obstruksjonspolitikk og ikke vedta noe fornuftig i hele perioden.

– Nå er det på tide å komme seg videre. Vi feirer ikke, men vi er lettet, sier demokratenes leder Charles Schumer.

Les også: Senatet-topp ber Trump stoppe mobbingen av Sessions

Nedbrutt

Flertallsleder McConnell klarte knapt å skjule sin reaksjon da resultatet forelå.

– Dette var virkelig en stor skuffelse, utbrøt han oppgitt.

McConnell legger nå hele helseprosjektet i skuffen inntil det blir klart hvordan veien videre skal se ut. Neste uke er det andre saker som står i kø for lovgiverne.

Det flertallsleder McConnell la fram torsdag, og som ble forkastet i de sene nattetimer lokal tid, var et forsøk på å få vedtatt en tekst som kunne danne grunnlag for forhandlinger om en helhetlig og fyllestgjørende erstatning for Obamacare.

Les også: Trump får krass kritikk for forbud mot transpersoner i militæret

Alle muligheter oppbrukt

Meningen var at dette arbeidet skulle sluttføres i egen komité med medlemmer fra begge kamre og så sendes presidenten for underskrift.

Senatet har nå debattert og forkastet alle tre mulige versjoner av en erstatning for Obamacare. Først ble en full og total tilbaketrekking av Obamacare stemt ned, siden det ikke ble flertall for hva som kommer isteden.

Deretter ble en ren tilbakekalling, uten antydning til nyordning, nedstemt. Den siste voteringen natt til fredag var over en løsning flertallsleder McConnell kalte en minste felles multiplum-løsning, en såkalt «skinny bill». Nedstrippet eller ikke, det siste ble også avvist. Det er for tiden rett og slett umulig for republikanerne å skaffe 51 ja-stemmer i helsesaken.

Les også: Senatet stemte nei til å oppheve store deler av Obamacare

Personvernpolicy