#VALG2017– Få slutt på aldersdiskrimineringen og gi oss forhandlingsrett

KREV DIN RETT: Jan Davidsen og Pensjonistforbundet vil ha forhandlingsrett.
KREV DIN RETT: Jan Davidsen og Pensjonistforbundet vil ha forhandlingsrett. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 700.000 i Norge er i dag over 67 år. Leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen ber partiene ikke glemme pensjonistene. – Det er farlig hvis en stor gruppe i samfunnet føler de ikke blir hørt, advarer Davidsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det slik at Folketrygdens pensjoner justeres med reallønnsutviklingen, minus 0,75 prosent. Det har gitt pensjonistene reallønnsnedgang de tre siste årene.

Nå er tiden inne for mer innflytelse, krever Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen.

– Vår viktigste sak i valget er at vi vil ha slutt på aldersdiskrimineringen gjennom at vi får forhandlingsrett i lønnsforhandlingene, sier Davidsen til ABC Nyheter.

Pensjonistforbundet representerer over 225.000 medlemmer.

Davidsen ønsker at forbundet skal bli den femte hovedorganisasjonen og en del av trepartssamarbeidet mellom staten, arbeidsgiver og arbeidstakerorganisasjonene.

Det vil innebære at Pensjonistforbundet får forhandlingsrett over folketrygden, og at lønnsmottakere i ytterste konsekvens må streike for pensjonen.

– Regjeringen må se fordelene ved at pensjonistene føler de blir sett, hørt og lyttet til. Det er farlig hvis en stor gruppe i samfunnet føler de blir oversett, sier Davidsen og frir til de politiske partiene:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De som vil gi pensjonistene forhandlingsrett vil få mange stemmer.

Les også: – Eldre i Norge har det best i verden

Frykter økende forskjeller

Davidsen argumenterer for at forhandlingsretten skal kunne minske de økonomiske forskjellene mellom pensjonistgruppene.

– I dag reguleres pensjonen med en flat prosent. Har du 180.000 eller 360.000 kroner i inntekt kroner vil de som har 360.000 kroner i inntekt få dobbelt så mye. Realiteten er at det blir stadig større forskjeller fordi alle har de samme utgiftene som tannlege, kommunale avgifter, også videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utviklingen av minstepensjon er det beste eksemplet på hvorfor pensjonistenes egen organisasjon må ha reell innflytelse på folketrygden, sier Davidsen.

Les også: Frp vil ha eldreminister

– Arbeiderpartiet sitt forslag er ikke nok

I valgkampen har Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre lansert et pensjonsforslag hvor de foreslår å fjerne dagens praksis. Partiet ønsker en praksis med en årlig regulering med snitt av forventet lønns- og prisvekst. Målet er at pensjonistene ikke skal havne i minus på kjøpekraft mens lønnsmottakere går i pluss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I praksis betyr dette at hvis rammen for et oppgjør for arbeidstakerne i fremtiden gir 0,6 prosent reallønnsvekst, vil pensjonistene få 0,3 prosent reallønnsvekst. I dagens ordning ville en slik lønnsøkning gitt pensjonistene nedgang i kjøpekraft.

– Fordelen med Arbeiderpartiet sin løsning er at det vil gi pensjonistene mer å rutte med, men vi ønsker en hånd på rattet. Arbeiderpartiet løser det ene, men ikke det andre, sier Davidsen som er positivt til Fremskrittspartiets løsning hvor underreguleringen fjernes.

– Samtidig har de hatt makten i fire år, og ingenting har skjedd, sier Davidsen.

Forslaget til Arbeiderpartiet har fått kritikk av flere motstandere.

– Vi har vurdert dette forslaget flere ganger, men beregninger viser at det vil kunne gi en dårligere utvikling for pensjonister. Jeg er åpen for forslaget, men jeg er imot en endring som gir pensjonistene mindre enn dagens system, skrev statsminister Erna Solberg på sine egne nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV uttalte at ordningen i realiteten kan bli et innsparingsforslag, mens Fremskrittspartiet kalte det hele en bløff.

– Enkelte år vil det være hakket bedre, men andre år vil det være dårligere enn dagens ordning. Begge ordninger bygger på at man viderefører underregulering, noe som er dypt urimelig, sa Frps Erlend Wiborg til NTB.

Les også: Pensjonistene krever endring: – Vi er skuffet, forbanna og sinte

Les også: Gamlingene yppet seg på Høyre-landsmøte