Meny

#VALG2017

MDG-Hansson: – Støre er en Høyre-mann

Rasmus Hansson (MDG) mener Gahr Støre trekker Arbeiderpartiet i retning Høyre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jonas Gahr Støre utelukker et samarbeid med MDG og Rødt. Rasmus Hansson mener Arbeiderparti-lederen trekker partiet i retning Høyre. 

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sa onsdag at et regjeringssamarbeid med Rødt og Miljøpartiet De Grønne er uaktuelt. 

Samtidig åpnet Støre for å ha samtaler med Venstre, noe Trine Skei Grande kategorisk avviste og som LO har reagert kraftig på. 

Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant og nasjonale talsperson, Rasmus Hansson, roser Støre for sin klarhet.

– Jeg ønsker først å rose Støre for at han kommer ut av skapet, og med all tydelighet bekrefter at Arbeiderpartiet har en frykt for miljøpolitikk, sier Hansson til ABC Nyheter. 

– Støre bekrefter at Arbeiderpartiet er feil valg hvis man vil ha en offensiv klimapolitikk, fortsetter han. 

På landsmøtet til MDG i mai vedtok partiet at de vil avvikle olje- og gassnæringen i løpet av 15 år. (Se faktaboks om partiets vedtak)

Søviknes om vedtaket:  – Vil være en katastrofe for Norge

– Velgerne bestemmer

Hansson som er partiets førstekandidat i Akershus, understreker at Støre vil bli avhengig av å samarbeide med «klimavennlige partier» for å få flertall. 

– Heldigvis er det ikke slik at Støre bestemmer utfallet av valget, og han kommer til å måtte forholde seg til flertallet. Er velgerne kloke kommer Støre til å bli avhengig av oss. I tillegg må han trolig samarbeide med SV, som har sitt klare ultimatum, sier Hansson.

Les også:  SV med nye ultimatum foran valget

– Dere samarbeider jo med Arbeiderpartiet i landets største by. Hva tror du er grunnen til at Arbeiderpartiet avviser dere i den nasjonale politikken?

– Vi er veldig fornøyd med det samarbeidet vi har med Arbeiderpartiet og SV i Oslo. Jeg tror mange Arbeiderparti-velgere og politikere er skuffet over Støres nei, fordi samarbeidet har vist at vi kan få resultater. Støres uttalelse viser at han er en Høyre-mann og trekker partiet i en borgerlig retning uten en offensiv klimapolitikk. De store partiene, Høyre og Arbeiderpartiet, nærmer seg hverandre og velgere som ønsker en offensiv og grønn politikk bør velge MDG.

Hanssons barndom:  Faren min havnet i konsentrasjonsleir

Hva med SV?

Støre sa onsdag at det vil være naturlig å ha samtaler med SV, et parti som har stilt flere ultimatum for et regjeringssamarbeid. 

Blant annet har de et absolutt krav om «nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja». En sak som er betent internt i Arbeiderpartiet. Under landsmøtet ble partiet enige om at de ønsker «å åpne for konsekvensutredning i deler av havområdet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja».

– Det som er interessant er at SV har en skarp formulering i klimapolitikken. Den må Støre forholde seg til etter valget. Venstre og SV har fulgt etter MDG, og har formuleringer som likner på våre. Det er ingen politisk virkelighet i Støre sitt utspill. Men utspillet betyr en ting, Støre er mer redd for MDG enn SV, sier Hansson. 

På Twitter bekrefter SV-leder Audun Lysbakken at deres krav om nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja står ved lag.

Les også:  Falsk nyhet om MDG delt av flere tusen

 Fakta om Miljøpartiet De Grønnes landsmøtevedtak

* Avvikle olje- og gassnæringen i Norge i løpet av 15 år.

* Innen 2020 skal alle nybiler som selges, være fossilfrie.

* I løpet av stortingsperioden skal biltrafikken i storbyområdene reduseres med minst 20 prosent.

* Utrede mulighetene for å bygge en hyperloopbane – et slags vakuumtog – mellom Oslo og København. Bygge ut høyhastighetsbaner mellom de store byene.

* Stanse konkurranseutsettingen av togdrift på norske skinner og etablere ett togselskap, som har ansvar for både skinner og tog.

* Etablere en bygdemiljøpakke for miljøvennlig transport der tog ikke er et alternativ.

* Innføre minst én kjøttfri dag i alle offentlige kantiner og kreve at 50 prosent av offentlig matinnkjøp skal være lokalprodusert eller økologisk.

* Utrede en straffeavgift eller «miljøtoll» mot land som ikke følger opp miljøavtaler.

* Erstatte kulldriften på Svalbard med satsing på nye næringsveier som fornybar energi, romfart, kommunikasjon, forskning og reiseliv.

Populært