Meny

Svenske medier: Skjebnedag for Löfvens regjering

Video: Sveriges statsminister Stefan Löfven går ikke av, men varsler ommøbleringer i regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele Sverige venter på hvordan statsminister Stefan Löfven vil reagere på mistillitsforslaget mot tre av hans ministre.

Sveriges statsminister Stefan Löfven går ikke av, men varsler ommøbleringer i regjeringen, sier Löfven torsdag formiddag.

Sveriges infrastrukturminister Anna Johansson og innenriksminister Anders Ygeman forlater regjeringen etter IT-skandalen i Transportstyrelsen.

Det opplyste statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse torsdag.

Også helseminister Gabriel Wikström går av, men av andre årsaker.

Avgangene kommer etter at opposisjonen varslet mistillitsforslag mot Johansson, Ygemann og forsvarsminister Peter Hultqvist.

Sistnevnte blir sittende.

Les også: Eksperter: Alvorlig krise for Sveriges regjering

Under hardt press

Löfven varslet pressekonferanse klokka 10.45, et døgn etter at det ble klart av de fire opposisjonspartiene i den borgerlige Alliansen vil reise mistillitsforslag mot infrastrukturminister Anna Johansson, innenriksminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist.

Den sosialdemokratiske mindretallsregjeringen er under hardt press som følge av IT-skandalen i Transportstyrelsen, som Johansson har det øverste ansvaret for.

Opposisjonen anklager regjeringen for ikke å ha tatt saken på alvor og for å ha vanskjøttet sine oppgaver slik at store mengder sensitiv informasjon kan ha kommet på fremmede hender.

Les også: Vänsterpartiet håper Löfven sparker infrastrukturminister

Overraskende

Sverigedemokraterna har allerede lovet sin støtte, og den borgerlige Alliansen regner med at mistillitsforslaget vil få flertall i Riksdagen.

Mistillitsforslaget midt i sommerferien kom overraskende på regjeringen. Ifølge en ikke navngitt regjeringskilde er reaksjonen spesielt sterkt på at mistilliten også gjelder forsvarsministeren.

Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt sa torsdag morgen at han vil at infrastrukturminister Anna Johansson går av umiddelbart.

Statsminister Stefan Löfven holdt for få dager siden pressekonferanse i forbindelse med at sensitive opplysninger er på avveie fra det svenske transporttilsynet. Nå venter alle på hvordan han vil reagere på opposisjonens mistillitsforslag. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere alternativer

Löfven kan velge mellom å gå av, utlyse nyvalg eller sparke en eller flere av ministrene som det er varslet mistillit mot.

Professor i statsvitenskap Li Bennich-Björkman ved Uppsala universitet tror at Löfven kommer til å sparke både infrastrukturministeren og innenriksministeren, men at han vil spare forsvarsministeren.

Regjeringen har sittet siden 2014 og det skal etter ordinær plan holdes riksdagsvalg høsten 2018.

Saken har sitt opphav i at Transportstyrelsen outsourcet driften av sine IT-servere våren 2015 til IBM.

For at overgangen skulle skje så raskt som mulig, besluttet etatens daværende sjef, Maria Ågren, å fravike datasikkerhetsregler. Det førte til at ikke sikkerhetsklarerte IT-driftere i Serbia, Tsjekkia og Irland fikk tilgang til store mengder sensitiv informasjon som finnes i etatens registre, samt store mengder informasjon om viktig svensk infrastruktur.

Populært