Meny

Full forvirring før Obamacare-avstemning

Se et utdrag av Trumps tale hvor han kalte Obamacare et mareritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag skal Senatet ta stilling til Obamacare, men akkurat hva de stemmer over er det fortsatt flere senatorer som er usikre på.

– Vi vet ikke om vi stemmer over presidents forslag, Senatets første eller andre utkast, eller et nytt utkast fra Senatet eller et forslag fra 2015 om å avskaffe den nåværende helsereformen Affordable Care Act, sier senator Susan Collins som representerer Maine.

Hun understreker at dette ikke er en spesielt god fremgangsmåte når man skal ta en avgjørelse som vil påvirke millioner av mennesker.

Les også: 32 millioner amerikanere kan stå uten helseforsikring innen 2026

– Store, feite, stygge løgner

– De siste sju årene har Obamacare skapt kaos i livene til uskyldige, hardtarbeidende amerikanere. Hvert eneste løfte demokratene ga, var løgner. Store, feite, stygge løgner. Obamacare er et mareritt, som ikke har forårsaket noe annet enn smerte, sa Trump ifølge Dagbladet.

Flere andre senatorer har også uttrykt frustrasjon over at den republikanske flertallslederen i Senatet, Mitch McConnell, fortsatt ikke har avklart dette.

USAs president Donald Trump har sagt han vil foretrekke at de blir enige om å avskaffe og erstatte Obamacare, men vil godta at man avskaffer Obamacare uten noen ny plan dersom de ikke kommer til enighet.

Les også: Trump: Stem ja, ellers blir Obamacare stående

Humoristiske trusler

Mandag talte Trump for 30.000 speidergutter på en samling i delstaten West Virginia. Han sa til dem at helseminister Tom Price helst bør få flertall for å avskaffe Obamacare.

– Hvis ikke sier jeg: Tom, du har sparken, sa Trump til speiderne.

Hvorvidt dette er et humoristisk utsagn eller om presidenten mente det han sa, er usikkert. Han har den siste tiden kommet med flere uttalelser som kan minne om trusler dersom republikanerne ikke lykkes i å få flertall i Senatet tirsdag.

Mange speidere svarte med støttende tilrop, nærmest som under ett av valgmøtene han holdt før han ble president, ifølge avisen Washington Post.

I tillegg refset han Obama for ikke å ha besøkt speiderleiren under sin tid som president.

– Nei, ropte mengden da Trump spurte om Obama hadde besøkt leiren.

Trump er den åttende presidenten som besøker speidernes landsleir, som holdes hvert fjerde år. Obama besøkte ikke leiren i løpet av sine to presidentperioder, men han holdt en videooverført tale i forbindelse med speidernes 100-årsjubileum i 2010.

På forhånd hadde alle speiderne blitt bedt om å ikke opptre som på et valgmøte. Ifølge leirens egen blogg ble de i stedet bedt om å vise respekt for at det blant speiderne er mange ulike synspunkter. De ble også advart om at slik opptreden ville kunne virke splittende.

Les også: Republikanernes helsereformforslag møtt med skepsis fra egne rekker

– Obamacare er døden

I en TV-opptreden mandag kalte Trump helsereformen til Obama et mareritt og spurte de republikanske senatorene om de vil stille seg bak «Obamacares arkitekter» eller Obamacares ofre.

Han understreket også nok en gang at dette er republikanernes mulighet til å holde valgløftet sitt om å kvitte seg med forgjengerens helsereform.

– Obamacare er døden. Og den er ferdig. Nå er det vår jobb å sørge for at det amerikanske folket får et godt helsetilbud.

Populært