Meny

Støre starter nedtellingen

Arbeiderpartiets statsministerkandidat Jonas Gahr Støre starter valgkampen i Bergen førstkommende søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-leder Jonas Gahr Støre legger valgkampåpningen til statsminister Erna Solbergs hjemby Bergen. Han har 50 dager på seg hvis han skal klare å slå henne. 

Den lange spurten starter på Cornerteateret i Bergen søndag ettermiddag.

Så går turen videre langs kysten – til Os, Haugesund, Karmøy, Stavanger, Sandnes, Kristiansand, Lillesand, Arendal, Risør, Kragerø og Sandefjord. Det blir første del av det som ligger an til å bli en intens valgkampturné.

Fra start til valgdag er det nøyaktig 50 dager, påpeker Støre. Han mener det er fornuftig å starte nedtellingen nettopp på Vestlandet.

– Dette er områder der vi ligger i posisjon til å kunne vinne nye mandater, sier Støre til NTB.

Les også:   Anniken Hauglie (H) kan punktere Støres valgkamp om bemanningsbransjen

Lover detaljer

Statsministerkandidaten maler med bred pensel foran valgkampåpningen. Han snakker i generelle vendinger – om å få flere unge i arbeid, om å styrke eldreomsorgen og om å investere i velferdssamfunnet i stedet for å kutte i skattene.

Konkrete forslag til ny politikk er det foreløpig lite av. Men også det vil komme, lover Støre.

– Jeg kommer med detaljer rundt det på reisen, sier Støre.

– Vi skal være særlig opptatt av våre unge. Hvis unge mennesker blir stående utenfor arbeid og opplæring for lenge, så kan de bli stående ute hele livet. Det kan vi ikke leve med for de unges skyld. Som samfunn har vi heller ikke råd til det, sier han.

Les også:   Knallmåling for Sp i nord

Mandater kan svinge

Frank Aarebrot, Ap-medlem og professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, tror både Støre og Solberg kan ha mandater å hente på Vestlandet.

– Særlig i Hordaland og Rogaland kan mandater svinge fra Arbeiderpartiet til Høyre og omvendt. Derfor er disse to fylkene viktige for dem, sier Aarebrot til NTB.

I fylker som Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane skal det derimot mer til for å få et mandat til å flytte seg. Nettopp derfor legger partiene tyngden inn lenger sør.

Aarebrot tror kampen spesielt vil stå om oljearbeiderne.

– En del oljearbeidere som tidligere har stemt Høyre, kan være tilbøyelige til å søke trygghet i vanskelige tider, mens de i gode tider heller vil spare skatt. Derfor kan nok Arbeiderpartiet regne med en viss framgang i en del kystområder, spår han.

Ligger best an

På landsbasis har Arbeiderpartiet gått noe tilbake siden i fjor høst, men målingene tyder fortsatt på regjeringsskifte. Arbeiderpartiets oppslutning ligger i dag på rundt 32 prosent, mot 30,8 prosent i valget i 2013.

Valgekspert og Høyre-medlem Johan Giertsen, som driver nettstedet Poll of polls, tror Arbeiderpartiet kan vinne opp mot fire nye mandater i Hordaland og Rogaland til sammen. Men da er det «full klaff», understreker han.

Samtidig er Støre helt avhengig av den sterke framgangen til Senterpartiet for å kunne få flertall i Stortinget.

Selv er Støre overbevist om at det er mer å hente i valgkampen. Han har både skuffede borgerlige velgere og tvilere i kikkertsiktet.

– Jeg tror fortsatt vi har en gruppe igjen som vi kan nå av folk som sitter på gjerdet. Vi har gått noe ned siden før jul, men ligger fortsatt veldig godt an 50 dager før valget, sier han.

Populært