Meny

Krever at rapport blir offentliggjort før valget: – Forsvarsministeren må ta ansvar selv

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, bes om å offentliggjøre strukturstudien for Heimevernet før valget il høsten.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torbjørn Bongo, leder av Norges Offisersforbund, er ikke fornøyd med at strukturstudien for Heimvernet blir offentlig etter stortingsvalget til høsten.

Forsvarsdepartementet (FD) har gjennom lederen av Avdeling for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging, sørget for at rapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt ikke blir offentliggjort før tidligst i slutten av oktober. Dette reagerer Torbjørn Bongo, leder av Norges Offisersforbund, sterkt på. Det skriver aldrimer.no.

Bongo krever at studien blir publisert for offentligheten i god tid før stortingsvalget i september.

– Her bør statsråden, dersom hun virkelig mener alvor med det hun tidligere har sagt om åpenhet, sørge for at denne HV-studien blir gjort tilgjengelig. Her bør Ine Eriksen Søreide ikke skyve byråkratiet foran seg. Hun bør ta ansvar selv og sørge for den åpenheten hun snakker så mye om, sier Bongo.

Les også:   Amerikanske soldater får trene på Værnes i ett år til

– Oppsiktsvekkende å stanse en rapport

Han understreker at det er oppsiktsvekkende at noen av toppene i FD har vært med på utsette rapporten.

– Jeg har via egne kanaler fått vite at sjefen for FD IV på et møte i Forsvarets forskningsforum, som han er leder for, tok initiativ til å utsette rapporten. Jeg har ikke fått en veldig god begrunnelse på hvorfor, sier Bongo til aldrimer.no

Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, mener også at studien bør offentliggjøres raskt.

Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix

– Det hadde vært utrolig nyttig å ha tilgang til dette dokumentet. Vi trenger et bedre faktagrunnlag å diskutere på grunnlag av. Det er bare positivt, sier den tidligere Senterpartiet-lederen.

Navarsete påpeker at det ville vært naturlig at studien ble presentert nå.

– Dersom dette stemmer, og det gjør det nok, er det jo oppsiktsvekkende at man har stanset en rapport som var i ferd med å bli produsert og ferdigstilt ved FFI, sier hun.

Les også:  Norge sier foreløpig nei til å sende flere soldater til Afghanistan

I hardt vær

Ine Eriksen Søreide fikk nylig kritikk av leder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap). Den tidligere kulturministeren mente at Hæren og Heimvernet hadde blitt nedprioritert av regjeringen.

– Hæren og Heimevernet har blitt forsømt av denne regjeringen, uttalte Huitfeldt, som viste til at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide varslet på vegne av Høyre før valget i 2013 "en massiv økning i landmilitær evne".

Kommentaren til Huitfeldt kom i etterkant av at dokumentet "Forsvarssjefens resultat- og kontrollrapport for 2016", ble kjent. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen ga Heimevernet den dårligste karakteren av fem mulige. Rapporten viste også at kun ett av 249 Heimevern-områder er definert som beredskapsklart.

Les også:  Tilstanden i forsvaret er svak


Populært