Ernas kommende valgnederlag

11. september vil Trygve Slagsvold Vedum trolig kunne smelle champagnekorken, mens Erna Solberg blir valgtaper og kanskje også kaster Høyre ut i lederstrid.
11. september vil Trygve Slagsvold Vedum trolig kunne smelle champagnekorken, mens Erna Solberg blir valgtaper og kanskje også kaster Høyre ut i lederstrid. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

De blåblå blir feid ut av regjeringskontorene, og sannsynligvis får Ap og Sp flertall alene, skal vi tro regnemestrene i Norsk Regnesentral.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stjerna Erna er ferdig. Jonas vinner. Og Trygve Slagsvold Vedum gjør tidenes valg. Det er hva noen av de flinkeste matematikerne finner, når de kverner gjennom alle meningsmålingene og tidligere valgresultater.

For fire år siden spådde Norsk Regnesentral utfallet av stortingsvalget 2013. En thriller, hausset media på forhånd.

Ikke så veldig spennende sa modellen til Norsk Regnesentral som spådde at H, FrP, Venstre og KrF ville få flertall med 95 prosent sannsynlighet.

Nå har regnemestrene oppjustert modellen sin, og fått inn enda flere data, noe som bør gjøre den enda bedre, og resultatet er like klinkende klart som i 2013, men med motsatt fortegn, ifølge Finansavisen.

Det er mer enn 95 prosent sannsynlighet for at Høyre, Venstre, KrF og FrP mister flertallet sitt.

Bakgrunn: Prognose, ikke meningsmåling

I det hele tatt: Hvis man ønsker den blå-blå-regjeringen dit pepperen gror, så er den første modellkjøringen til Norsk Regnesentral gefundenes fressen.

Les også: Solberg berømmer Merkels balansekunst på G20

Det går rett og slett mot et tungt nederlag for Erna
Solberg, hør bare på disse resultatene:

  • Det er 61 prosent sannsynlighet for at Arbeiderpartiet og Senterpartiet får flertall sammen.
  • Det er 87 prosent sannsynlighet for at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV får flertall sammen.
  • Det borgerlig partiet som kanskje vil kunne komme i en drømmeposisjon er KrF.
  • Det er 95 prosent sannsynlighet for at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF får flertall sammen.

Hareide kan få nøkkelrolle

Det betyr at Knut Arild Hareide kanskje får en nøkkelrolle i høst.

Men valgnatten blir trolig en thriller for ham.

Det er nemlig 25 prosent sannsynlighet for at KrF ikke klarer sperregrensen. Hareide går sannsynligvis mot en posisjon som joker, men i ett av fire valg som dette, så vil han kunne bli den første partilederen i KrF som styrer partiet under sperregrensen.

Sperregrensen – kravet om at et parti må ha minst 4 prosent oppslutning nasjonalt for å få utjevningsmandater – gjør at marginale forskjeller i et partis oppslutning kan få store konsekvenser.

Men flere partier lever mye mer spennende enn KrF, skriver Finansavisen.

Les også: Venstre ber NSM granske mulig påvirkning av det norske valget

«Krise-Trine»

I tre valg på rad har SV fått 4,1 prosents oppslutning.

Denne gang tror Norsk Regnesentral at det bare er 40 prosents sannsynlighet for at SV klarer sperregrensen.

VG har forsøkt å gi Trine Skei-Grande tilnavnet til Krise-Trine, og modellen til regnesentralen tydeliggjør hvorfor det er en presis beskrivelse:

Sannsynligheten for at Venstre havner under
sperregrensen er hele 80 prosent.

I det siste har Venstre fått oppmerksomhet for det Alstadheim i DN har døpt til «bestevenn-strategien». Etter lenge å ha fremstått som regjeringens mest kritiske støtteparti, hele tiden på nippet til å vrake hele prosjektet, er planen nå, ifølge VGs kilder, å fremstå som den fremste garantisten for en borgerlig regjering.

Håpet er å lokke borgerlige velgere til å stemme Venstre slik at de kommer over sperregrensen.

Men med 80 prosent sannsynlig for å komme under sperregrensen, blir farene ved denne strategien tydelige.

Hvis man heller til Høyre, men stemmer Venstre av taktiske hensyn, er det altså 80 prosent sannsynlighet for at den stemmen er bortkastet. Fire av fem ganger vil den være nettopp det.

Solberg og Grandes varme klemmer, vil trolig ende katastrofalt for begge, skriver Finansavisen.

Større enn Frp

Valgets store vinner vil bli Senterpartiet.

Modellen spår at de vil ende opp med 24 stortingsrepresentanter, 14 flere enn i dag, og i en nøkkelposisjon i nesten enhver tenkelig regjering.

Da Vedum lanserte målsetningen om at Senterpartiet skulle bli større enn Fremskrittspartiet tok ingen ham helt alvorlig, og ihvertfall ikke Fremskrittsspartiet.

Ifølge modellen er det nettopp det som vil skje: Fremskrittspartiet blir spådd å ende opp med 23 mandater, ned seks mandater fra forrige valg.

Jonas Gahr Støre blir også en valgvinner hvis vi skal tro denne målingen. Arbeiderpartiet blir spådd å gå frem med ni mandater til 64.

Modellen gir altså overveldende sannsynlighet for at Jonas Gahr Støre blir statsminister. Så når folk prøver å fremstille valget som veldig spennende, så er det egentlig kanskje ikke det. Ikke 19 av 20 ganger, ihvertfall.

Saken er først publisert på Finansavisen lørdag 8. juli

Personvernpolicy