Meny

Petter Eide: Solberg er lettet og ikke lei seg over Liu Xiaobos død

Minnemarkering i regi av Amnesty International Norge for fredsprisvinner Liu Xiaobo ved Nobels Fredssenter i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erna Solberg er frekk når hun sier hun er i sorg etter Liu Xiaobos død, mener SV-politiker Petter Eide. – En urimelig påstand, svarer Statsministerens kontor.

– Jeg synes det er frekt og ganske provoserende at statsministeren bruker ordene «stor sorg» når hun får høre om Liu Xiaobos død. Mest sannsynlig reagerer hun motsatt, hun reagerer med lettelse, sier SVs stortingskandidat Petter Eide til NRK.

Torsdag døde den tidligere fredsprisvinneren av leverkreft. Statsminister Erna

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen oppsummerer G20-toppmøtet for norsk presse før skal reise hjem fra Hamburg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Solberg har den siste tiden fått kritikk for ikke å ha uttalt seg om Liu Xiaobo etter at han nylig ble løslatt fra fengsel og innlagt på sykehus med alvorlig kreftsykdom. Etter at dødsfallet ble kjent sendte Solberg ut en kommentar der det heter at hun mottok beskjeden om dødsfallet med stor sorg.

– Liu Xiaobo var i flere tiår en sentral stemme for menneskerettigheter og Kinas videre utvikling, het det videre i uttalelsen fra statsministeren.

Erna Solberg svarer på kritikken fra Eide gjennom denne uttalelsen sendt fra statssekretær Ingvild Stub:

– Vi skal ha respekt for at det er ulike meninger i politikken, og det er generelt stor takhøyde i norsk politisk debatt. Eides påstander om at statsministeren skal ha følt lettelse over et dødsfall er like triste som de er urimelige, men kan nok dessverre tilskrives at det er valg i år.

Les også:

Kina avviser kritikken etter Lius død

Regjeringen i hardt vært etter Lius død: – Tilgi dem ikke

Solberg: – Liu Xiaobo var en sentral stemme for menneskerettigheter

Populært