Fredsprisvinner Liu Xiaobo er død

Liu Xiaobo døde torsdag. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredsprisvinner Liu Xiaobo er død, 61 år gammel, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetsbyrået siterer kinesiske myndigheter.

Liu Xiaobo sovnet stille inn på sykehuset torsdag.

61-åringen led av uhelbredelig kreft. Han fikk diagnosen 23. mai i år, og ble overført fra kinesisk fengsel til sykehus for en måned siden.

Liu fikk fredsprisen i 2010 for sin "lange og ikke-voldelige kamp for sentrale menneskerettigheter i Kina".

Nobelkomiteen legger tungt ansvar på Kina

Leder for Den norske Nobelkomite, Berit Reiss-Andersen, sier i en uttalelse at komiteen håpet til det siste at Liu Xiaobo ville bli løslatt for å kunne reise til utlandet for livsforlengende medisinsk behandling.

– Det hviler et tungt ansvar på skuldrene til kinesiske myndigheter for Liu Xiaobos tidlige død, heter det i en kunngjøring fra komiteens nåværende leder Berit Reiss-Andersen.

– Vi synes det er svært urovekkende at han ikke ble overført til et sykehus hvor han kunne få god behandling før han ble uhelbredelig syk, sier hun til Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Liu er den første nobelprisvinneren som dør i forvaring siden 1938, da den tyske pasifisten Carl von Ossietzky døde på sykehus under nazistene.

Liu Xiaobo sonet et elleve år lang fengselsstraff i landet. Han ble dømt i 2009 for å ha medforfattet og underskrevet det politiske manifestet Charter 08, som krever politiske reformer og demokrati i Kina.

– En helt

KrF-leder Knut Arild hyller Liu på Twitter:

– Noen mennesker ofrer alt for andres frihet, skriver Hareide.

Blant de første til å kommentere nyheten, var Tysklands justisminister Heiko Maas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hans ikkevoldelige motstand gjorde ham til en helt i kampen for demokrati og menneskerettigheter. Hvil i fred, skrev Maas på Twitter.

Lius kone Liu Xias og andre familiemedlemmer har de siste dagene vært på sykehuset der han lå, men de har ikke fått snakke med omverdenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentar: En kreftsyk dissident var det som skulle til for at Norge lar vær å kopiere EU

Solberg har nektet å uttale seg

I etterkant av tildelingen i 2010 frøs forholdet mellom Norge og Kina.

Kina kalte tildelingen «uanstendig» og beskyldte Norge for å belønne en dømt «kriminell.» Kineserne ville ikke akseptere at Nobelkomiteen er politisk uavhengig, og mente at den norske regjeringens håndtering av saken viste at den støttet tildelingen.

Forholdet mellom Kina og Norge ble normalisert i 2016 da landets regjeringen ble enige om en felles uttalelse der det ble fastslått at Norge ikke skal støtte handlinger som undergraver Kinas såkalte kjerneinteresser.

Statsminister Erna Solberg og regjeringen har den siste tiden fått kraftig kritikk etter at Norge ikke har støttet EUs krav om frigivelse av Liu Xiaobo.

Flere land, inkludert USA og Tyskland, tok til orde for at han skulle få tilbud om behandlig i utlandet, noe kinesiske myndigheter nektet.

Les også: – Behandlingen av Liu er en skam

Se video: – Behandlingen av Liu er en skam

ABC Nyheter oppdaterer saken.

Fakta om Liu Xiaobo

* En av Kinas mest kjente dissidenter og demokratiforkjempere.

* Litteraturviter og forfatter.

* Vinner av Nobels fredspris for 2010, en tildeling som Kina reagerte sterkt på.

* Født 28. desember 1955 i Changchun i Jilin-provinsen.

* Var aktiv i protestene på Den himmelske freds plass i 1989. Han satt deretter fengslet i to år og mistet sin stilling som universitetsprofessor.

* Har også flere ganger senere blitt pågrepet av politiet for sitt engasjement i demokratibevegelsen.

* 25. desember 2009 ble han dømt til elleve års fengsel for å ha medforfattet og underskrevet det politiske manifestet Charter 08, med krav om demokrati og politiske reformer i Kina.

* Kinesiske myndigheter lot verken Liu, hans kone Liu Xia eller andre medlemmer av familien reise til Oslo for å motta nobelprisen.

* 26. juni ble det kjent at Liu har uhelbredelig leverkreft, og at han er prøveløslatt og lagt inn på sykehus for behandling.