Meny

Menstruerende kvinner i Nepal isoleres i hytter:

– Kvinner blir sett på som skitne når de får mensen

Her er flere kvinner samlet for å diskutere skikken Chhaupadi.  Foto: Possible/flickr/CC BY 2.0

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nepal har utviklet lover for å ende barneekteskap og vold i nære relasjoner, men isolasjon av kvinner som har mensen fordi de anses som «urene», er ikke straffbart. 

Skikken «Chhaupadi» har ifølge CNN lange historiske røtter. 

Mens damene oppholder seg i hyttene, har de i henhold til praksisen ikke lov til å ta på andre mennesker, spise eller drikke melkeholdige produkter eller ta på planter. Deres tilgang på vann er også begrenset i menstruasjonsperioden.

Noen steder har de heller ikke lov til å lese, skrive eller ta på bøker mens de menstruerer. 

Nils Olav Mevatne er sosiolog og har vært i Nepal ved en rekke anledninger. Han har hørt om skikken, og synes den er grusom.

– Kvinner blir sett på som skitne når de får mensen og blør. Det må være en grufull opplevelse, sier han til ABC Nyheter. 

Les også:   Lokalvalg i Nepal for første gang på 20 år 

En slags renselsesidé

Chhaupadi skyldes en overbevisning om at hinduistiske guder blir «sinte» dersom den ikke gjennomføres.

En rapport fra FN viser at befolkningen i distriktet Archam tror at fravær av praksisen resulterer i kortere liv, død i husdyrbestanden eller ødeleggelse av avlingene.

Les også:   Ota Bengas tragiske liv i bur 

Saken fortsetter under bildet

Tenåringsjente døde 

Skikken har i en rekke tilfeller resultert i dødsfall. Forrige uke døde en 19 år gammel jente i en av hyttene mens hun var isolert etter at hun ble bitt av en giftig slange. 

Familien forsøkte å hele såret uten hell. Da de senere oppsøkte den lokale helsestasjonen, viste det seg at de ikke hadde de nødvendige legemidlene til å kurere det giftige bittet. 

Monsunregnet gjorde at veiene var så gjørmete at det var umulig å komme seg til nærmeste sykehus og jenta døde. 

Les også :  13-åring drept av leopard i Nepal 

Dødsfall i hyttene skjer stadig

Da Mevatne var i Nepal, fikk han imidlertid høre at Chhaupadi var en Nepalsk skikk med røtter flere hundre år tilbake i tid.

– Jeg hørte om jenter som hadde dødd i uthus de oppholdt seg i. Flere ble drept av ville dyr, forteller han. 

I slutten av mai døde Lalsara Bika av kulderelaterte skader i sin «isolasjonstid», og i fjor døde to jenter i samme situasjon. Da var det blant annet snakk om en femten år gammel jente som døde av røykinnånding. 

Det er kanskje ikke så rart, ettersom hyttene jentene isoleres i har svært dårlige sanitære forhold, ingen ventilasjon eller vinduer. 

– Dødsfall i hyttene skyldes vanligvis røykinnånding, slangebitt og mangel på helsestell gjennom menstrasjonen, har politiinspektør Badri Prasag Dhakal

tidligere sagt til CNN.

Les også:  Gjenoppbyggingen i Nepal vil ta flere år

Saken fortsetter under bildene. 

Lite blir gjort for å avskaffe praksisen

Skikken ble ulovliggjort av Nepals Høyesterett for 12 år siden. Ulovliggjøringen resulterte i retningslinjer som skulle utrydde skikken. 

Kilder sier imidlertid til CNN sier at anmodningene i prinsippet ikke har utgjort noen forskjell - man kan for eksempel ikke rapportere om praksisen til politiet eller reise en sak mot personer som gjennomfører skikken.

Det er vanskelig å finne tall på hvor mange menstruasjonshytter som finnes, men det finnes minst 500 av dem i Dailekh district. 

I tillegg finnes det en rekke familier som bruker hjørner i husene sine til å gjennomføre Chhaupadi. 

Sosiolog Mevatne er opptatt av å formidle at fenomenet først og fremst finner sted ute på «bygda» - det er på ingen måte «normalen»i hele Nepal. 

– Denne skikken finner sted på bygda, i de tradisjonelle samfunnene, sier Metvatne.

Han forteller at denne delen av befolkningen i Nepal henger etter resten av landet på flere områder. 

– Da jeg befant meg i disse fjell- og jungelområdene opplevde jeg for eksempel å være den første hvite mannen barna i disse områdene noen gang hadde sett, sier Mevatne. 

Les også:

Savnet fotturist funnet i live etter 47 dager i Himalaya

Her forsøker 250 menn og 33 elefanter å øke neshornbestanden i Nepal Populært