
Erdogans klappjakt gir Norge ny gruppe asylsøkere

Antall asylsøkere i Norge raser nedover, men søkergrupper fra Tyrkia skiller seg ut. Etter kuppforsøket i 2016 er innvilgelsesprosenten mer enn seksdoblet.
8.717 asylsøkere bodde på norske mottak ved utgangen av juni. Vi må tilbake til 2008 for å finne tilsvarende lave tall. Bare 2.380 har søkt asyl så langt i år.

Ved utgangen av rekordåret 2015, da over 30.000 asylsøkere bodde i mottak, var det kun 51 asylsøkere fra Tyrkia. I juli i år var tallet steget til 112 personer.
Det viser tall fra Utlendingsdirektoratet, som ABC Nyheter har gått igjennom.
UDI: – Vanskelig for mange grupper
75 tyrkiske statsborgere har hittil i år søkt asyl i Norge. I fjor var tallet 89, 74 av dem søkte etter kuppforsøket i juli.
– Vi kjenner til at situasjonen i Tyrkia er vanskelig for mange grupper, og at antallet søkere fra Tyrkia har økt i 2017, sier fungerende enhetsleder i UDI, Cathrine Qvale, til ABC Nyheter.
Bare fra tre land har det kommet flere asylsøkere til Norge enn fra Tyrkia i 2017; Eritrea, Irak og Syria. I rekordåret 2015 kom det flere asylsøkere fra 18 land.
Tyrkia er det eneste landet som har hatt en markant økning i antall asylsøkere til Norge i 2017 sammenliknet med 2016.
Les også: Solberg slo et slag for feminisme da hun møtte Erdogan
Flere får bli
Etter det ABC Nyheter erfarer skal mange av de som har søkt asyl i Norge frykte pågripelser i Tyrkia etter kuppforsøket 15. juli 2016.

I 2015 fikk 15 prosent av tyrkiske asylsøkere innvilget asyl, og i 2016 sank tallet til ni prosent. Men i 2015 har så mange som 57 prosent av tyrkiske asylsøkere fått innvilget asyl.
Vi har fått en helt ny kategori asylsøkere i Norge etter kuppforsøket, bekrefter UDI.
– Etter kuppforsøket i juli i fjor, har tyrkiske myndigheter iverksatt massearrestasjoner av blant annet militære, dommere, akademikere, journalister, kurdiske aktivister og Gülen-tilhengere. Videre har tyrkiske myndigheter gått til masseoppsigelser av offentlige ansatte, suspendert pass og ilagt utreiseforbud for tusenvis av borgere, sier Qvale i UDI og fortsetter:
– Det er altså endrede forhold i Tyrkia og nye grupper asylsøkere, som har resultert i utfallet i disse enkeltsakene.
I mars i år ble det kjent at fire tyrkiske offiserer og en militærattaché har fått asyl i Norge etter å ha søkt om beskyttelse etter kuppforsøket i fjor sommer.
Les også: Tyrkia slår tilbake mot Norge: – Hvis det hadde skjedd et kupp i Norge, ville de gjort det samme?
50.000 fengslet

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har utpekt den muslimske predikanten som hovedmann bak det mislykkede kuppforsøket. Gülen nekter selv å ha noe som helst med kuppforsøket å gjøre.
Over 50.000 mennesker er fengslet, anklaget for å være Gülen-tilhengere, siden kuppforsøket. Senest mandag ble 42 antatte Gülen-tilhengere pågrepet i Tyrkia.
Den tyrkiske ambassaden i Oslo har ikke besvart ABC Nyheter sine henvendelser.
Les også: Flere titalls tusen deltar på opposisjonens folkemøte i Istanbul