Meny

– Trumps uforutsigbarhet gjør det vanskeligere for Nord-Korea

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un (t.h.) og vise-formann i Kommisjonen for statlige spørsmål Choe Yong-Hae (t.v.) ved en åpningseremoni for et nytt boligprosjekt i hovedstaden Pyongyang. Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea med nye trusler etter at USA patruljerte ved grensen.

USA viste muskler overfor Nord-Korea da to bombefly lørdag fløy langs den demilitariserte sonen i Korea lørdag.

Det fikk det nord-koreanske regimets offisielle avis Rodong Simmun til å frese.

«Med sine farlige militære provokasjoner, øker USA risikoen for en atomkrig på Koreahalvøya. En liten feilvurdering eller en feil kan umiddelbart føre til starten på en atomkrig, som igjen vil føre til en ny verdenskrig», skriver avisen.

– Katastrofale konsekvenser

Uttalelsen er den siste i en lang rekke trusler Nord-Korea har kommet med de siste månedene.

Jerker Hellström, sikkerhetspolitisk analytiker ved Totalforsvarets forskninskinstitutt (FOI) i Sverige, mener Nord-Korea har satt truslene i system.

Sikkerhetspolitisk analytiker Jerker Hellström om situasjonen mellom Nord-Korea og USA. Foto: FOI

– Både under Kim Jong-il og Kim Jong-un har regimet lovet å hevne eventuelle angrep fra USA, sier han til ABC Nyheter.

Han tror ikke at det er en reell fare for krig mellom landene. Et eventuelt amerikansk angrep vil i så fall ikke bli tolerert av Kina.

– Begge sider innser at en væpnet konflikt vil få katastrofale konsekvenser. Nord-Korea har ingen grunn til å angripe USA eller deres allierte på dette tidspunkt, og USA ville utsatt både Sør-Korea, Japan og amerikanske baser i Stillehavet for stor risiko om de hadde angrepet Nord-Korea. Kina spiller også en nøkkelrolle, og kommer ikke til å tolerere et amerikansk angrep, sier han.

Les også: USA vil teste kontroversielt rakettforsvar

– Et grunnleggende problem

I juni uttalte Trump at årene med tålmodighet overfor Nord-Korea har vært feilslått. Ifølge amerikanske medier vurderer han sanksjoner mot kinesiske selskaper som hjelper Nord-Korea til å holde økonomien flytende.

– Enn så lenge er de harde uttalelsene mellom Nord-Korea og Trump-administrasjonen bare retorikk. Trump har fortsatt ikke satt kraft bak ordene. Det gjelder kanskje spesielt hans løfte om å legge press på Kina for å påvirke Nord-Korea, som vi ikke har sett noen tegn til, sier Hellström.

– Tror du den harde retorikken gjør situasjonen farligere enn den hadde behøvd å være?

– Trumps uforutsigbarhet gjør det trolig vanskeligere for Nord-Korea, Kina og andre aktører å analysere situasjonen. Det kan øke risikoen for feilkalkuleringer. Bristen på kommunikasjonskanaler mellom Washington og Pyonyang er et grunnleggende problem, sier han.

USAs president Donald Trump har varslet en hardere linje mot Nord-Korea. Foto: EPA/Radek Pietruszka

– På mållinjen

Pyongyang har lenge forsøkt å bygge opp et arsenal av atomvåpen som kan nå overalt i USA. Så langt har de ikke kommet, og analytikere tror det vil ta flere år å få et slikt arsenal og mange flere tester. Likevel blir den vellykkede oppskytingen forrige uke sett som et betydelig skritt mot dette målet hvis landet ikke blir stoppet.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har bedt Nord-Korea umiddelbart stanse sine programmer for utvikling av langtrekkende raketter og atomvåpen.

Hellström har ikke tro på at landet gir opp produksjonen av sine kjernefysiske våpen.

– Det er ytterst usannsynlig. Nord-Korea har ingen grunn til å avbryte sin utvikling av kjernevåpen og roboter, spesielt nå som man er på mållinjen, sier han.

Les også:

Amerikanske bombefly patruljerer ved grensa til Nord-Korea

Trump håner Kim Jong-un etter ny missiltest

Trump: Tålmodigheten med Nord-Korea er over

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært