USA ber Russland gjøre slutt på Ukraina-konflikten

Ukrainas president Petro Porosjenko, til venstre, og USAs utenriksminister Rex Tillerson hilser på hverandre før samtalene i Kiev, søndag. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB scanpix
Ukrainas president Petro Porosjenko, til venstre, og USAs utenriksminister Rex Tillerson hilser på hverandre før samtalene i Kiev, søndag. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs utenriksminister Rex Tillerson ba Russland om å ta ansvar for å trappe ned Ukraina-konflikten, da han besøkte Ukrainas president Petro Porosjenko søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tillerson forsikret Ukraina om at USA vil bidra til å løse den langvarige konflikten mellom ukrainske militærstyrker og prorussiske opprørere.

Tillerson gjorde det blant annet klart at sanksjonene mot Russland vil vedvare «inntil Moskva trekker seg tilbake». Han oppfordret Russland til å ta det første steget for å roe ned situasjonen i Øst-Ukraina.

Porosjenko sier fredssamtalene med den amerikanske utenriksministeren var vellykkede.

Les også: Kilder: USA og Russland enige om våpenhvile i Syria

FNs generalsekretær António Guterres var også i samtaler med Ukrainas president samme dag. Porosjenko omtalte møtet som «et sterkt uttrykk for solidaritet», ifølge ukrainske medier.

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg skal til Kiev for å snakke med Ukrainas president om deres bidrag i konflikten nær den russiske grensen.

Ukrainske styrker har siden våren 2014 kjempet mot russiskvennlige separatister i Øst-Ukraina. Rundt 10.000 personer er drept i konflikten. USA om EU har innført sanksjoner mot Russland, selv om Moskva har nektet for å støtte opprørerne.

I 2015 inngikk partene den såkalte Minsk-avtalen – en våpenhvileavtale som ble forhandlet fram av Tyskland og Frankrike med mål om å få en slutt på konflikten. Vesten anklager Russland for å bryte sine forpliktelser i avtalen.

Les også: Lavrov: Trump aksepterte at Russland ikke blandet seg i det amerikanske valget

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden