Flere titalls tusen deltar på opposisjonens folkemøte i Istanbul

Tusener av mennesker følger den tyrkiske opposisjonslederen Kemal Kiliçdaroglu i en protestmarsj fra Ankara til Istanbul. Foto: AP / NTB scanpix
Tusener av mennesker følger den tyrkiske opposisjonslederen Kemal Kiliçdaroglu i en protestmarsj fra Ankara til Istanbul. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere titalls tusen personer har møtt opp til et folkemøte arrangert av Tyrkias største opposisjonsparti for å markere slutten på partilederens protestmarsj.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetsbyrået AFP melder at flere titalls tusen personer har møtt opp for anledningen, mens nyhetsbyrået AP skriver at over 100.000 personer deltar.

Det er den største markeringen på flere år arrangert av kritikere av landets president Recep Tayyip Erdogan.

Folkehavet har samlet seg på en plass i bydelen Maltepe i den asiatiske delen av Istanbul. Arrangementet markerer at lederen for Tyrkias største opposisjonsparti nærmer seg slutten på en 450 kilometer lang protestmarsj.

Kemal Kiliçdaroglu, som er leder for Det republikanske folkepartiet (CHP), startet marsjen i Ankara for 25 dager siden for å protestere mot at et av partiets parlamentsmedlemmer er pågrepet.

– Rettferdighet

Titusener av mennesker har sluttet seg til Marsjen for rettferdighet over kortere eller lengre strekninger siden Kilicdaroglu la i vei 15. juni med et eneste slagord – Rettferdighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

CHP kaller pågripelsen av Enis Berberoglu den siste dråpen. Berberoglu ble dømt til 25 års fengsel for å ha lekket informasjon om en våpenforsendelse til Syria til pressen.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, som Kilicdaroglu kaller diktator, anklager CHP for å samarbeide med terrororganisasjoner.

69 år gamle Kilicdaroglu skal selv tale på folkemøtet.

Istanbul-guvernør Vasip Sahin sier 15.000 politibetjenter skal sørge for sikkerheten under folkemøtet i etterkant av marsjen.

Les også: Erdogan: Ikke sikkert Tyrkia ratifiserer Parisavtalen

Kuppforsøk

Rundt 50.000 mennesker er hittil pågrepet etter at Erdogan erklærte unntakstilstand som følge av kuppforsøket i fjor sommer. Ytterligere 100.000, blant dem lærere, dommere, soldater og politimenn, har mistet jobben.

Fredag pågrep myndighetene lederen for den tyrkiske avdelingen av Amnesty International og sju andre menneskerettighetsforkjempere. Alle er anklaget for å tilhøre terrororganisasjoner.

Les også: Solberg slo et slag for feminisme da hun møtte Erdogan