Over 200 politifolk skadd i Hamburg

RAMPONERT: En ansatt inspiserer skadene i et supermarked i Hamburg som ble plyndret under demonstrasjonene mot G20-møtet natt til lørdag
RAMPONERT: En ansatt inspiserer skadene i et supermarked i Hamburg som ble plyndret under demonstrasjonene mot G20-møtet natt til lørdag Foto: Kay Nietfeld / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 213 politifolk er skadd under opptøyene i forbindelse med G20-møtet i Hamburg, og minst 265 demonstranter er pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsmann for politiet kunngjorde tallet på skadde og pågrepne på en pressekonferanse lørdag morgen. De fleste av politifolkene er lettere skadd.

Han sa at antallet skadde politifolk trolig vil stige i løpet av dagen. Han hadde ingen tall på hvor mange demonstranter som kan ha blitt skadd i den voldsomme uroen som har preget Hamburg hele uka.

Tallet på pågrepne gjelder helt tilbake til 22. juni, da de første urolighetene i forbindelse med toppmøtet fant sted.

Finansminister Siv Jensen (Frp) er blant dem som har reagert. Torsdag twitret hun dette:

Opprydning

Opprydning var lørdag morgen i gang over hele byen etter en natt med ukontrollert kaos og vold. Flere supermarkeder og butikker ble plyndret, og en lang rekke biler og søppelkonteinere ble satt i brann av maskerte, svartkledde demonstranter.

Mange steder sto flammene høyt til værs der demonstranter hadde tent på bål bygd av søppelkasser og sykler midt i veien. Gatene var overstrødd med glasskår fra knuste butikkvinduer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hamburgs polititalsmann Timo Zill sier at byens politi aldri har sett maken til det nivået av hat og vold som de har opplevd de siste dagene. Forsterkninger måtte innkalles fra en rekke tyske delstater og også helt fra Østerrike.

– Dette dreier seg ikke lengre om protester, men om en voldsorgie, sa politiets talsmann Timo Zill til TV-kanalen NTV. Til Bild sa han at politiet aldri har opplevd et sånt nivå av hat og vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aggresive

Ifølge politiet var protestene ekstremt aggressive lørdag morgen i bydelen Schanelviertel, bare noen hundre meter fra området det G20-toppmøtet finner sted.

Hundrevis av politifolk tok seg inn i bygninger i bydelen for å pågripe demonstranter som hadde forskanset seg på hustak. Demonstrantene sloss mot politiet med jernstenger og brannbomber. 13 ble arrestert bare i en av bygningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

500 mennesker var med da et supermarked ble plyndret i Schanzenviertal, og en person er arrestert etter at han blindet pilotene på et politihelikopter med en laserstråle.

Så du G20-videoen som ble en farsott? Hva sier Putin som utløser Merkels mystiske øyeblikk?

Tok avstand

Samtidig tok lederen for BlackBloc-demonstrantene, Andreas Blechschmidt, avstand fra volden som utspilte seg under demonstrasjonene siden torsdag.

Ifølge radioen NDR sier Blechschmidt at protestene kom ut av kontroll, og at han mener det var galt, både politisk og i den formen det hele antok.

Demonstrasjonene dreide seg om at «G20-lederne er ansvarlig for krig og sult i verden, og ikke om å sette fyr på supermarkeder eller beboernes biler», sa Blechschmidt.

Fredelig protest

De fleste demonstrantene har uttrykt sin protest mot G20 på fredelig vis. I demonstrasjonstogene har de krevd rask innsats mot klimaendringer og en løsning på flyktningkrisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men noen tusen demonstranter, mange av dem autonome fra Hamburg, andre tyske byer og utlandet, var innstilt på å lage kaos og bråk.

Lørdag ettermiddag er den største demonstrasjonen mot G20-møtet planlagt. Arrangørene sier at den blir en familiebegivenhet, og de håper den går fredelig for seg.

Mer om G20:

Flammer i Hamburg rundt G20-møtet

Trump hadde klimabudskap til G20

Solberg i eksklusivt selskap på G20-toppmøtet