Valgt av folket, borte i mylderetPå bakerste benk

"Forsvant" i mengden. Å bli valgt til Stortinget betyr ikke nødvendigvis at du havner i rampelyset. Foto: Stortinget/ Flickr.com
"Forsvant" i mengden. Å bli valgt til Stortinget betyr ikke nødvendigvis at du havner i rampelyset. Foto: Stortinget/ Flickr.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

De ble valgt av folket, men forsvant i mylderet. Her er stortingsrepresentantene du aldri har hørt om.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Trygve Slagsvold Vedum og Knut Arild Hareide øker volumet, ryddes forsidene i Akersgata.

Når Rigmor Aasrud fra Gran fronter en sak, er Oppland Arbeiderblad raskt på ballen.

Men det er noen stortingspolitikere knapt nok lokalavisene bryr seg om. Folkevalgte representanter som mannen i gata hverken kjenner navn eller ansikt på, til tross for nesten fire tilbakelagte år som en trofast tjener av demokratiet.

Les også: Tajik avviser påstand om toppjobb

Sentralt plassert...kontor

– Jeg skal ikke legge skjul på at jeg er en backbencher, sier Sigurd Hille til Finansavisen.

Høyre-representanten viser frem kontoret han har hatt den inneværende stortingsperioden, et rom han strengt tatt ikke hadde behøvd å unnskylde, men som tydelig bærer preg av omfattende og papirtunge arbeidsoppgaver. Stortingsmeldinger og lovforslag dominerer pulten – tykke permer og historiske bøker pryder hyllene. Aller mest tilgjengelig, i armlengdes avstand fra kontorstolen, den gule boken, regjeringens budsjettforslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Sigurd Hille (H). Foto: Hans M. Jordheim, Finansavisen
Sigurd Hille (H). Foto: Hans M. Jordheim, Finansavisen

– Min jobb i finanskomiteen har jo først og fremst handlet om å få gjennom regjeringens økonomiske politikk.

Hille har vært heldig, kontoret hans er blant de mest sentralt plasserte av alle. Det samme kan man imidlertid ikke si om ham selv – om man skal dømme ut fra de fire siste års avisartikler.

I Finansavisens undersøkelse går det frem at Sigurd Hille er den klart minst omtalte av Stortingets 169 representanter. Beskjedne 125 ganger har en norsk avis skrevet hans navn siden han tiltrådte høsten 2013, og kun 20 av dem stammer fra riksaviser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er du rett og slett en politiker som ikke liker å være i oppmerksomhetens sentrum?

– Jeg har ikke noe imot det, men det er kanskje slik at ikke alle er like retorisk begavet, eller i alle fall ikke like opptatt av retorikk. Fra mine tidligere yrker er jeg vant til at det er resultatene som teller, ikke nødvendigvis innpakningen eller fremstillingen. Jeg sier ikke at man ikke er opptatt av resultat fordi man vektlegger retorikk, men jeg vil si at det er retorikken som gir det politiske innholdet her på Stortinget, kanskje i større grad enn resultatet. Det har vært en ganske ny opplevelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fant feil hos Vedum, Jensen, Giske og Borten Moe

Stiller til gjenvalg

Mediefrykt eller –forakt er det i alle fall ikke snakk om. Hille er en av få stortingsrepresentanter som i 2013 kom fra privat sektor (en av kritisk få om man skal bruke hans egne ord), etter over 30 års fartstid som daglig leder av flere lokalaviser i Hordaland. Han er også eier og leder av medierådgivingsselskapet Avis Consult AS, men det er i praksis dødt nå som han selv representerer folket på Løvebakken.

– Å komme til Stortinget fra næringslivet, i min alder, har gjort det spesielt å oppleve den retorikken som mange er veldig flinke til. Den biten har ikke jeg vært like opptatt av. Kanskje gjør det meg mer tilbakeholden.

Men Hille stiller til gjenvalg. Til tross for, eller kanskje snarere på grunn av, at han har passert pensjonsalderen. Gjennomsnittsalderen på Stortinget har sunket jevnt de siste femti årene, og nå mener 67-åringen at den eldre garde er underrepresentert. Selv er han imidlertid helt nede på syvende plass på Hordalands liste, så om han skal få en ny periode er han avhengig av at Høyre enten gjør det bedre enn i 2013, eller at de gjør det like bra (seks mandater) og at Erna Solberg igjen danner regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kan ikke angre deg på forhåndsstemmen

-Ikke sexy med Navs datasystem

En som ikke stiller til gjenvalg er Arbeiderpartiets Gunvor Eldegard. Etter tolv sammenhengende år, med medlemskap i Næringskomiteen, Finanskomiteen og nå sist i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, la hun ikke skjul på at det var vemodig å markere slutten på en epoke da Stortinget hadde sin siste møtedag for vårsesjonen forleden.

Gunvor Eldegard (Ap)
Gunvor Eldegard (Ap)

Men utenfor parlamentets vegger vil nok Akershus-representantens avgang forbigå i stillhet. I løpet av tre perioder er det blitt drøye 1.000 benevnelser i norske aviser. Finansavisens undersøkelse viser at over halvparten av dagens stortingspolitikere har samme tall bare i inneværende periode.

– Jeg tenkte jeg skulle si at jeg ikke ville svare på denne henvendelsen for å holde statistikken ved lag, vitser hun.

– For meg er alltid det viktigste å gjøre en god jobb, og jeg mener jeg har gjort et godt arbeid i kontrollkomiteen med de mange saker som jeg der har hatt ansvar for. Men det er kanskje ikke så sexy med F5-jagerflysalget, (komiteen markerte syv kritikkverdige punkter) eller hvorfor Nav bruker så utrolig mye penger på datasystemet sitt. Selv om jeg synes særlig det sistnevnte burde være av interesse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til arbeidet på Stortinget sitter Gunvor Eldegard i Nordisk Råd og i Den interparlamentariske union. På alle arenaer er sogningen en pådriver for likestilling – i Norge er hun særlig opptatt av å få flere jenter i tekniske yrker, en problemstilling hun i høyeste grad vil jobbe mer med fra høsten, som prosjektleder for yrkesfag i Akershus fylkeskommune. Men medieomtale er det altså blitt relativt lite av. At det å være en synlig stortingspolitiker i stor grad handler om å beherske en spesiell retorikk, slik Hille presenterer det, er hun imidlertid ikke overbevist om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det handler mer om sakene en driver med, og om media er grunnleggende interessert i dem. I kontrollkomiteen kjører vi mange store, tunge saker som ofte passer dårlig for aviser.

Test deg: Hva kan du om partiene i Norge?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Liten interesse for bistand

Høyres Sylvi Graham deler oppfatningen om at avisomtale i stor grad avhenger av temaet man jobber med. Den Oslo-fødte 65-åringen var Oppegård-ordfører fra 1995 til 2009, hun fullfører nå sin andre og siste periode på Stortinget, senest som medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen. Hun har siden oktober 2013 blitt nevnt 211 ganger i norske papiraviser. Twitter-kontoen hennes har for øvrig 76 følgere.

Sylvi Graham (H) Foto: Morten Brakestad, Stortinget
Sylvi Graham (H) Foto: Morten Brakestad, Stortinget

– Jeg stiller alltid opp når media tar kontakt, men de store avisene viser sjelden interesse for bistandsarbeid, et felt jeg har jobbet særlig mye med. Det har jeg noen ganger funnet litt underlig, det er jo snakk om 35 milliarder kroner i året, sier hun.

Som medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen blir det mye farting over hele verden. Den ene dagen er hun i Ulan Bator, den andre på komitéreise i Myanmar eller Washington, forteller hun. Dermed blir det ikke skrevet så mange artikler med hennes navn i norske aviser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har vært min rolle og den er jeg fornøyd med. Det er positivt at man får sendeflate. Da får man også ut budskapet til partiet. Men mye fornuftig arbeid gjøres på Stortinget uten at pressen nødvendigvis får se det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er kanskje ikke plass til mer enn én Sylvi i rampelyset om gangen?

Latter.

– Nei, den har jeg ikke noen kommentar til. Jeg vet at folk i Akershus godt vet hvem jeg er.

Les også: Dette er partienes viktigste vedtak før valget

- Mer synlig neste periode

Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust er en som med forholdsvis stor sikkerhet vil gyve løs på en ny periode. Den tidligere AUF-nestlederen er en av få fra «Utøya-generasjonen» som har tatt steget opp og klart å markere seg i rikspolitikken.

Han stiller nå, som for fire år siden, som fjerdemann på Ap-listen i Akershus, et fylke hvor partiet har ambisjoner om å få seks eller flere mandater. Om, eller snarere når han blir valgt inn, har han planer om å jobbe for å være mer synlig i media.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Åsmund Aukrust (Ap) Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet
Åsmund Aukrust (Ap) Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet

– Jeg har kanskje ikke vært flink nok til å prioritere den delen av jobben. Mediearbeid er jo bare en liten del av det å være stortingsrepresentant, men samtidig er det en viktig del, det handler om å synliggjøre seg selv og partiet.

Bæringen kom inn som 28-åring og ble med det blant tingets yngste. Fra å kunne være en løssluppen ungdomspartipolitiker skulle han nå være stemmen til landets største parti – i alle fall én av 55 stemmer. Og det som representant for fylket med nest flest mandater. Veien til å bli blant de minst omtalte stortingspolitikerne var godt på vei staket ut for Aukrust. For på Finansavisens ti i bunnen-liste finner vi ingen fra andre partier enn våre to største, og fire av de fem største fylkene er representert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når man er fra et stort parti og et stort fylke blir det færre åpenbare muligheter til å hevde seg i media. Så fungerer jo Arbeiderpartiet slik at vi har én talsperson for hvert av de store feltene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rødgrønn seier om historien gjentar seg

- Mange om beinet i Ap

Aukrusts partikollega og med-debutant Karianne O. Tung forteller at det har falt henne naturlig, som ny og ung, å innta en mer tilbakeholden rolle.

– Det er mange om beinet i Arbeiderpartiet, sier hun.

Karianne O. Tung (Ap) Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet
Karianne O. Tung (Ap) Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet

– Er det vanskeligere å stikke seg frem når en er en 29 år gammel Stortingsdebutant?

– Ikke nødvendigvis, det viktigste er at man tør å si det man mener og det mener jeg terskelen er lav for i Arbeiderpartiet. Men du må nok ha ganske spisse albuer for å ha gjennomslagskraft i nasjonale medier.

Det blir med én periode på Tung. Å pendle fra Trondheim når man har en tre år gammel datter har ikke vært optimalt, og etter ti år som politiker på heltid kjennes det greit å skulle skifte beite.

– Det har vært fire veldig fine år. Jeg har sittet i Transport- og kommunikasjonskomitéen hvor jeg har jobbet mye med Nasjonal transportplan. Det har vært, hva skal jeg si, en interessant reise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men sjeldent har det vært interessant nok for media. Omtrent ti ganger i året har stortingsrepresentantens navn vært å finne i en riksdekkende avis.

– Det er en del av jobben man alltids kan bli bedre på, men for meg har synlighet i Trøndelags-medier vært viktigst. Jeg deltok på Debatten på NRK1, det er den tøffeste medietesten jeg har vært med på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Regjeringen boikotter havvind

Ble gift med stortingskollega

Dit har ikke Sigurd Hille blitt invitert. Null opptredener på Debatten, Politisk kvarter og Dagsnytt atten er fasiten etter fire år.

– Det er vanskelig å endre noe som har med karakter å gjøre når man er i min alder. Men nå har jeg vært på Stortinget i snart en hel periode og er blitt mer sikker på meg selv i miljøet her. Jeg vil tro det kan bli lettere å være mer retorisk når man er bedre vant. Er man veldig flink i retorikken blir man også brukt mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva vil du trekke frem etter fire års arbeid?

– Jeg har vært opptatt av å få frem vårt standpunkt i formuesskattspørsmålet, og hvordan den virker inn på næringslivet. Den fanen har jeg forsøkt å holde høyt. Og så må jeg si jeg har hatt et utmerket samarbeid med mine partikollegaer. Jeg er til og med blitt gift med en av dem.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen

Les også:

Hege Storhaug tatt i faktafeil: – Rett og slett en gåte

Brende leverer tilbake buddhastatue

Erna Solberg åpnet Kongsberg Jazzfestival med dans