I dag feller Trump dommen over Nato

HVA VIL TRUMP SI OM EUROPA?: Spenningen er tent før USAs president i dag holder det som kan bli en avgjørende tale for den transatlantiske alliansen. Det skjer på Krasinski-plassen i Warszawa i Polen, som var sentrum for Warsawas motstand under andre verdenskrig. Polske myndigheter har jobbet hardt for å få Trump på besøk og vil bruke besøket for alt det er verdt.Foto: Czarek Sokolowski/NTB scanpix

USAs president vraker Tyskland og Frankrike, og avlegger første statsbesøk hos Polen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mange er forundret over at Trumps første statsbesøk finner sted i Polen, og ikke i gamle europeiske stormakter som Frankrike eller Tyskland, sier Jakub M. Godzimirski, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), til Dagsavisen.

USAs president landet i Warszawa i går kveld, før han reiser videre til G20-toppmøtet idag.

I dag holder Trump det som kan bli en avgjørende tale for forholdet mellom Europa og USA. Det er hans første store tale i Europa. Det er ventet at Trump vil røpe hva han tenker om USAs forhold til Europa.

– Han vil legge fram en visjon, ikke bare for USAs framtidige forhold til Europa, men også framtida til den transatlantiske alliansen og hva det innebærer for amerikansk sikkerhet og velstand, sier Trumps sikkerhetsrådgiver Herbert Raymond McMaster til New York Times.

Les også: Republikanere inn på teppet hos Trump om helsereform

Konfrontere Russland?

Trumps besøk skjer i et av de mest Russland-skeptiske landene i Europa, som den tidligere sovjetstaten Polen er. Trusselen fra Russland kan ikke overdrives, uttalte ambassadøren Piotr Wilczek i en pressebriefing før møtet.

Samtidig etterforskes Trump-administrasjonen for forbindelser til Russlands angivelige innblanding i den amerikanske valgkampen. Det er derfor knyttet spenning til hva Trump vil si i sin tale på Krasinski-plassen.

LEDER i øst: EU frykter at Polen vil være leder for EUs fattigste, her ved statsminister Beata Szydlo (t.v.). Foto: NTB scanpix
LEDER i øst: EU frykter at Polen vil være leder for EUs fattigste, her ved statsminister Beata Szydlo (t.v.). Foto: NTB scanpix

At Trump besøker Polen, kan også være nyttig for en Trump-administrasjon, der deler ønsker å framstå som mer Russland-kritisk, sier Godzimirski.

Spørsmålene er derfor:

* Vil Trump kritisere Russland?

* Vil han bekrefte USAs vilje til å angripe ved angrep på en felles NATO-alliert, siden han sjokkerte europeiske ledere ved å ikke nevne det under G7-møtet i Italia?

Det hvite hus varsler at Trump vil forplikte seg til NATOs kollektive forsvar, men gjenta krav til medlemslandenes bruk av to prosent av BNP til forsvar. Polen er et av få land som oppfyller kravet, som er en kampsak for Trump. 3.000 amerikanske tropper er stasjonert i landet, som en del NATO-styrker mot den russiske aggressjonen i Ukraina. Polen ønsker forsikringer om at USA vil bidra hvis de trenger hjelp.

Etter at Trump har skjelt ut Merkel for Tysklands handelsoverskudd og meldt USA ut av Paris-avtalen, håper europeiske ledere på en ny start med Trump-besøket.

– De har brukt mye av tiden sin på å omgjøre eller bortforklare noen av bildene og stemningen som kom ut av den forrige turen til Europa, sier Derek Chollot, forsvarstopp under daværende president Obama, ifølge Reuters.

Merkel har varslet at hun vil gi Trump tøff motstand på klima og handelspolitikk.

Les også: Ba studenter tenke seg om før de varslet om kritikkverdige forhold

Kan splitte Europa

At Trump valgte Polen og den høyreorienterte, populistiske og EU-skeptiske regjeringen for sitt første statsbesøk, er en taktisk manøver og et signal til Europas sterke tandem Tyskland og Frankrike, mener Godzimirski. Det handler ikke bare om den korte avstanden fra Polen til G20-møtet i Tyskland, mener han.

I Brussel leses Trumps førstevalg som en støtte til Jaroslaw Kaczynski, leder for det polske regjeringspartiet, og Ungarns statsminister Viktor Orbán, som anklages for å bedrive autoritært styresett i Europa. Det ses også på som et forsøk på å splitte et Europa som framstår styrket etter Emmanuel Macrons valgseier i Frankrike.

– Med Macron og et styrket Frankrike i EU, vil spenningen mellom øst og vest ligge der i mange år framover, sier NUPI-forsker Godzimirski.

Les også: Det norske folk vil ha mer olje

FÅR DE TRUMP-støtte?: Ungarns Victor Orban og Polens Jaroslaw Kaczynski kritiseres for å ta Europa i autoritær retning. Foto: NTB scanpix
FÅR DE TRUMP-støtte?: Ungarns Victor Orban og Polens Jaroslaw Kaczynski kritiseres for å ta Europa i autoritær retning. Foto: NTB scanpix

«Misunner oss Trump»

At den polske regjeringen har lykkes i å få Trump på besøk, leses som en seier. Kaczynski, leder for regjeringspartiet, har sagt at andre europeiske land nå «misunner» Polen med Trump på besøk, ifølge New York Times.

Den polske regjeringen deler flere synspunkter med Trump: De er skeptiske mot liberale verdier, nekter å ta imot flyktninger fra EU og tviler på menneskeskapte klimaendringer. Polakker i USA bidro også inn i Trumps valgkamp.

Les også: Kjære kvinnebevegelse, se og lær!

Allianse i øst

Trump skal også besøke toppmøtet «Three Seas Initiative» for tolv land i Sentral- og Øst-Europa. Samarbeidet ble lansert av Polen og Kroatia i 2016, og skal styrke det regionale samarbeidet mellom medlemmene. Landene kan stå sammen i et EU som de frykter vil domineres av Tyskland og Frankrike, etter at Macron ble fransk president.

– Samlet utgjør disse landenes BNP det samme som Frankrikes. De kan også gå sammen og blokkere beslutninger i EU, sier Godzimirski ved NUPI.

Forskeren skal selv delta på Warszawa-møtet. I Polen er det frykt for at Macron, som vil reformere EU og beskytte franske arbeidstakere, skal svekke polakkers arbeidsmuligheter i EU.

– Man kan stille spørsmål ved hvorfor de trenger en slik allianse når disse landene er med i EU. Men de tenker at det regionale samarbeidet vil bli viktigere framover. Før Macrons valgseier forberedte disse landene seg på å måtte greie seg uten EU, sier forskeren.

«Man kan ikke annet en å mistenke at dette er et forsøk på å bryte Europas enhet», sier en EU-diplomat om møtet i Warszawa. I EU frykter man at Polen vil bygge en rolle som leder i regionen med EUs fattigste medlemmer.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Personvernpolicy