Justisministeren om hatkriminalitet under Pride: – Slik skal vi ikke ha det

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) reagerer fire har personer har blitt utsatt for i forbindelsene med pride-paraden i Oslo.
Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) reagerer fire har personer har blitt utsatt for i forbindelsene med pride-paraden i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) reagerer sterkt på at fire personer skal ha blitt utsatt for hatkriminalitet under Pride.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med pride-paraden i Oslo i helgen er det meldt inn fire tilfeller av hatkriminalitet. Én person skal ha blitt dyttet mot en vegg og blitt truet med voldtekt. Én annen person opplevde at en guttegjeng filmet og tok bilder av ham da han gikk hjem fra paraden. Da han viste dem fingeren, svarte guttene men å sparke ham gjentatte ganger og slå ham i ansiktet, skriver Dagsavisen.

Fire personer har anmeldt hatkriminalitet under Pride-paraden i Oslo i helgen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Fire personer har anmeldt hatkriminalitet under Pride-paraden i Oslo i helgen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Jeg reagerer sterkt på dette. Slik skal vi ikke ha det, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) til avisen. Han utdyper at hatkriminalitet er en prioritert oppgave i politiet og at de anmeldte sakene vil bli etterforsket.

Bakgrunn: Flere har anmeldt hatkriminalitet etter Pride-paraden

Antall rapporterte saker om hatkriminalitet har tredoblet seg i løpet av tre år, ifølge en rapport utgitt av Oslo politidistrikt i april 2017. I 2016 ble det rapportert totalt 175 saker, hvorav 41 av dem var på LHBTI-grunnlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiførstebetjent Monica Lillebakken i hatkrimgruppen i Oslo politidistrikt sier at de har fått inn fire anmeldelser som relaterer seg til hatkrim i forbindelse med Pride. Hun sier til avisen at én hatkrimsak er én for mye.

– Vi ser alvorlig på de sakene vi har fått kunnskap om, og de blir prioritert. Ingen skal måtte bli utsatt for straffbare handlinger med bakgrunn i hvem de er, sier Lillebakken.

Les også:

Skjerpet sikkerhet ingen festdemper på World Pride

Pride-parade i strålende sol i hovedstaden