Kina-eksperter tror klar tale kan få følger

Statsminister Erna Solberg (H) møtte president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing tidligere i år. Nå reises på nytt spørsmålet om normaliseringen av forholdet har kommet til en pris som er for høy.
Statsminister Erna Solberg (H) møtte president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing tidligere i år. Nå reises på nytt spørsmålet om normaliseringen av forholdet har kommet til en pris som er for høy. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klar tale fra regjeringen om Liu Xiaobo vil kunne ramme forholdet til Kina, ifølge eksperter. Men de råder statsminister Erna Solberg til å snakke høyt likevel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ønsket om å gjøre penger ligger bak forsiktigheten som regjeringen utviser, men personlig mener jeg det er i Norges interesse å ha en kritisk distanse til Kina, sier forfatter og Kina-kjenner Torbjørn Færøvik til NTB.

Mangeårig utenriksreporter og tidligere NTB-journalist Kjell Arild Nilsen er enig.

– Det er et nokså ynkelig standpunkt regjeringen har inntatt, konkluderer Nilsen, som sammen med Helge Øgrim har gitt ut bok om det vanskelige forholdet mellom Norge og Kina.

Kommentar: Endelig frigjorde Høyre seg fra EU

– Knefall

Nilsen og Færøvik mener statsministerens unnvikende tone har å gjøre med avtalen som Norge og Kina undertegnet i desember i fjor, og som førte til en såkalt normalisering av forholdet.

– Forholdet til Kina er ikke normalt og kan heller ikke bli normalt under de rådende omstendigheter. Avtalen inneholder ensidige innrømmelser fra norsk side, mens kineserne ikke forplikter seg til noe som helst, poengterer Færøvik, som mener Kina har Norge i et «ballegrep».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avtalen innebærer at Norge anerkjenner kinesiske kjerneinteresser, som det såkalte sosiale system, altså partidiktaturet. Norge har latt seg kneble gjennom denne avtalen, oppsummerer Nilsen.

Les også: Ap og Høyre i munnhoggeri om Kina-politikk

Gifter

– Den absolutte tausheten er dårlig for Norges renommé i verden, og ikke riktig i forhold til Kina, som er et brutalt og effektivt diktatur, sier professor Stein Ringen ved King’s College i London til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han beskriver regjeringens taushet som «feil og pinlig», mens NUPI-direktør Ulf Sverdrup framholder at norske myndigheter ikke har større ansvar enn andre land for å kommentere situasjonen til Liu.

– Nobelkomiteen har det, men ikke den norske regjeringen, poengterer han.

– Arven fra fortiden og forestillingen om Kina som Midtens rike er sammen med den kommunistiske tradisjonen som lederne er flasket opp i, to gifter som virker samtidig. Resultatet blir en særegen kinesisk selvrettferdighet som innebærer at landet absolutt ikke tåler å bli kritisert, sier Færøvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Professor mener Norges taushet er pinlig

Langsinte

Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserte mandag statsminister Erna Solberg (H) i harde ordelag for unnfallenhet om Liu og betakket seg for den belæring han mener å ha blitt møtt med.

Under et besøk i Drammen mandag sa nemlig statsministeren at Ap burde «tenke igjennom at det er viktig for et land som Norge at vi har en regjering som er på talefot også med verdens største land».

Færøvik og Nilsen er enige om at klar tale fra den norske regjeringen på nytt kan sette forholdet til Kina i fare. Og nå reises spørsmålet om Kina også vil kunne møte en eventuell Støre-regjering med reaksjoner?

– Kineserne er alltid langsinte, men også formelt korrekte. Hva en statsminister sier, vektlegges sterkere enn uttalelser fra opposisjonen, mener Nilsen.

Om han er kritisk til Solberg, er Færøvik heller ikke imponert over Arbeiderpartiets tydelighet i spørsmålet om Liu bør løslates og tilbys kreftbehandling utenfor Kina.

– Ap har ligget lavt og motvillig latt seg trekke ut på arenaen. Politikerne bør etter min mening gå i front og ikke dilte etter, sier han.