Professor mener Norges taushet er pinlig

TAUSHET: Stein Ringen, Kina-kjenner og professor i politisk økonomi, liker ikke Norges taushet om Kina. Foto: European Academy Sociology
TAUSHET: Stein Ringen, Kina-kjenner og professor i politisk økonomi, liker ikke Norges taushet om Kina. Foto: European Academy Sociology
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere Kina-eksperter slutter seg til kritikken av regjeringens taushet om nobelprisvinner Liu Xiaobo. Pinlig sier en professor og Kina-kjenner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stein Ringen, Kina-kjenner og professor i politisk økonomi ved King’s College i London, har forståelse for at saken ikke er lett, men sier til Dagbladet at regjeringens taushet er «feil og pinlig».

– Den absolutte tausheten er dårlig for Norges renommé i verden, og ikke riktig i forhold til Kina, som er et brutalt og effektivt diktatur.

NUPI-direktør Ulf Sverdrup sier på sin side at norske myndigheter ikke har noe større ansvar enn andre land for å kommentere situasjonen til Liu.

– Nobelkomiteen har det, men ikke den norske regjeringen.

Les også: Ap og Høyre i munnhoggeri om Kina-politikk

Samtidig mener han avtalen om normalisering av forholdet til Kina ikke er til hinder for å komme med kritikk.

– Det bør også være uproblematisk for norske myndigheter å uttale seg om Liu Xiaobos humanitære situasjon, og be om at han får helsehjelp og kontakt med sin familie. Men å kreve løslatelse og ad gang til utreise er noe annet og mer komplisert, sier Sverdrup, som har en viss forståelse for at Norge trår ekstra forsiktig.

Heller ikke mandag ville statsminister Erna Solberg (H) kommentere kravet om løslatelse av Liu Xiaobo.

Les også:

Kritikken vokser mot Solbergs taushet om Liu Xiaobo

Nektes innreise til Kina