Storbritannias minister for Nord-Irland håper på regjerings-løsning i løpet av uken

Fristen for å finne en løsning på regjeringskrisen i Nord-Irland var satt til mandag. Nå håper Storbritannias minister for Nord-Irland, James Brokenshire, at partene vil bli enige i løpet av denne uken. Foto: Peter Morrison / AP / NTB scanpix
Fristen for å finne en løsning på regjeringskrisen i Nord-Irland var satt til mandag. Nå håper Storbritannias minister for Nord-Irland, James Brokenshire, at partene vil bli enige i løpet av denne uken. Foto: Peter Morrison / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fristen for å finne en løsning på regjeringskrisen i Nord-Irland utløp mandag, men forhandlingene fortsetter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiden er knapp for å finne en løsning mellom nasjonalistene i Sinn Féin og Unionistpartiet DUP, sier den britiske ministeren for Nord-Irland, James Brokenshire.

Ifølge Brokenshire er det «gjort noen framskritt» etter helgens forhandlinger, men det gjenstår fortsatt en hel del før en avtale kan komme på plass. Brokenshire ga mandag ingen ny tidsfrist, men sier han håper de vil få til en løsning i løpet av denne uken.

Tidligere har Brokenshire gjort det klart at Nord-Irland igjen kan komme til å bli styrt direkte fra London dersom partene ikke enes om en ny samlingsregjering.

Opprinnelig skulle en avtale om en felles regjering i Nord-Irland vært i boks forrige torsdag, og selv om den nye fristen ble satt til mandag fortsetter arbeidet med å finne en felles regjering i Nord-Irland.

Det nordirske unionistpartiet DUP og republikanske Sinn Féin har siden 2007 samarbeidet om maktdeling i Nord-Irland. Samarbeidet kollapset i januar i år, etter at DUP-leder Arlene Foster nektet å føye seg etter Sinn Féins krav om å tre av. Den siste tiden har det også oppstått nye uenigheter.

Blant annet sår DUPs samarbeidsavtale med statsminister Theresa Mays parti splid mellom de nordirske storpartiene. Uenighetene har gjort at Nord-Irland har stått uten en fungerende regjering det siste halvåret.

Les også: Mays DUP-avtale truer fredsprosessen i Nord-Irland