Solberg: Samarbeidet med Kina er fortsatt skjørt

Statsminister Erna Solberg var mandag formiddag med på en kontroll utført av politiet, Arbeidstilsynet, Nav og skatteetaten på en byggeplass i Tønsberg. Om Kina og Liu er hun fortsatt ordknapp.
Statsminister Erna Solberg var mandag formiddag med på en kontroll utført av politiet, Arbeidstilsynet, Nav og skatteetaten på en byggeplass i Tønsberg. Om Kina og Liu er hun fortsatt ordknapp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikken fra Stortinget til tross, statsminister Erna Solberg forblir taus om utspillet fra EUs utenrikssjef, som ber Kina frigi fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hatt et vanskelig forhold til Kina i seks år. Vi har jobbet mye for å få tilbake et godt og fortrolig forhold som gjør at vi kan ta opp vanskelige saker, også i framtiden, sa statsministeren og Høyre-lederen til pressen i forbindelse med et valgkamparrangement i Drammen mandag.

– Det er fortsatt et skjørt samarbeid. Så langt jeg kan se, er det ingen andre lands statsminister eller utenriksminister som tar opp dette spørsmålet, og vi har da valgt å la talspersonen i Utenriksdepartementet håndtere dette, fortsatte Solberg.

Kommentar: En kreftsyk dissident var det som skulle til for at Norge lar vær å kopiere EU

Kritikk

Fra Stortinget har opposisjonen kritisert regjeringen for unnfallenhet. At også Arbeiderpartiet mener Norge bør slutte opp om uttalelsen fra EUs utenrikssjef, bør innby til refleksjoner, mener Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Arbeiderpartiet bør tenke igjennom at det er viktig for et land som Norge at vi har en regjering som er på talefot også med verdens største land, når vi skal ta opp spørsmål om klima, internasjonal handel og annet.

Statsministeren tilføyer at det nå er etablert en egen prosess for hvordan krevende spørsmål skal tas opp med Kina.

– Vi har fått til en prosedyre hvor disse spørsmålene kan tas opp, hvor vanskelige temaer kan bli tatt opp på en organisert og strukturert måte, sier hun.

Les også: Kritikken vokser mot Solbergs taushet om fredsprisvinner

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreftsyk

EUs utenrikssjef Federica Mogherini stilte seg fredag bak et bredt uttalt krav om at den kreftsyke kinesiske dissidenten Liu Xiaobo må slippes fri.

– I lys av Nobels fredsprisvinner Liu Xiaobos sviktende helse og alvorlige tilstand forventer EU at Kina umiddelbart innvilger prøveløslatelse på humanitært grunnlag og lar ham motta medisinsk behandling der han måtte ønske, i Kina eller i utlandet, heter det blant annet i uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF-leder Knut Arild Hareide mener vennskapet med Kina får en altfor høy pris hvis Norge skal tie i slike saker. Overfor VG fastslår han at regjeringen har opptrådt med «pinlig taushet».

– Jeg er glad for at Norge begynner å få et normalisert forhold til Kina, men det skal ikke gå på bekostning av menneskerettigheter, sier han.

Kritisk

Også fra regjeringens andre samarbeidsparti Venstre, vanker det kritikk.

– Jeg syns statsministeren bør kunne uttale to klare helsetninger om Liu Xiaobo og kreve at både han og hans kone må behandles i tråd med grunnleggende menneskerettigheter, sier nestleder Ola Elvestuen til Aftenposten.

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, som leder Stortingets utenrikskomité, mener Norge burde gjøre felles sak med de andre europeiske landene, som hun uttrykte det overfor NRK.

Flere har tatt til orde for at fredsprisvinneren må slippes fri etter at det ble kjent at han lider av uhelbredelig leverkreft, men Kina ser ikke med blide øyne på de internasjonale reaksjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen land har rett til å blande seg og komme med uansvarlige kommentarer om indre anliggender i Kina, uttalte en talsmann for landets utenriksdepartement forrige uke.

Krevende sak

Fra norsk side er det kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD som uttaler seg. I en uttalelse gjengitt av VG mandag beskriver han saken som krevende.

– Vi må huske hvor vanskelig og komplisert denne prosessen har vært. Forholdet til Kina må bygges fra grunnen, og vi har fortsatt en lang vei å gå, heter det blant annet i uttalelsen.

Videre slås det fast at norske myndigheter følger «den humanitære situasjonen til Liu Xiaobo».

– Våre tanker går til ham og hans familie. Det er viktig at han nå får medisinsk behandling, anføres det.