Erna i asyl-skvis før valget

FORSKJELL: Erna Solberg og Siv Jensen er regjeringskolleger, men velgerne må vite at det er en forskjell, sier Erlend Wiborg.
FORSKJELL: Erna Solberg og Siv Jensen er regjeringskolleger, men velgerne må vite at det er en forskjell, sier Erlend Wiborg.  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet reagerer sterkt på Høyre-politiker Kristin Ørmen Johnsen sine uttalelser om at innvandring er en mulighet for å utvikle Europa. I den andre enden presser samarbeidspartiene Venstre og KrF på for å myke opp asylpolitikken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag gikk Stortingets representant i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) og Høyre-politiker, Kristin Ørmen Johnsen, kraftig ut mot politikere som fører en «negativ politikk».

– Vi må se på migrasjon som noe positivt. Det har vi ikke vært flinke nok til, sa Ørmen Johnsen til ABC Nyheter og fortsatte:

– Vi fokuserer altfor mye på problemene.

Frp reagerer Høyres utspill

Erlend Wiborg (Frp). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Erlend Wiborg (Frp). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg reagerer på uttalelsene fra Høyre-politikeren, og er dypt uenig i at «migrasjon er positivt».

– Hvilke analyser har Ørmen Johnsen lest som sier at migrasjon til Norge fra Afrika, Asia og Midøsten, er positivt? Det er mildt sagt overraskende at en representant fra det ellers så fornuftige Høyre kan hevde noe slikt. Det er ikke mulig å få tallene til å se positive ut, med mindre man leser dem med «svenske briller», sier Wiborg til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Ørmen Johnsen: – Vi må se på migrasjon som noe positivt

Frp: – En vesentlig forskjell på Frp og Høyre

Wiborg mener det er viktig for velgerne å registrere uttalelsene og signalene fra Høyre.

– Det er viktig at velgerne får med seg at det er en vesentlig forskjell mellom Fremskrittspartiet og Høyre i asyl- og innvandringspolitikken. Det virker ikke alltid som om Høyre har tatt inn over seg det enorme antallet mennesker fra Asia, Afrika og Midtøsten som ønsker seg til Europa. Det er ikke positivt, men en direkte trussel mot Europas økonomiske og kulturelle bærekraft, sier Wiborg og viser til Brochmann-rapporten og Perspektivmeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wiborg understreker likevel at ikke «all innvandring er negativ».

– Ikke all innvandring er negativ, langt der i fra. Mange kommer med kompetanse og arbeidskraft det er behov for og de blir produktive bidragsytere til samfunnet. Men det betyr ikke at vi skal lukke øynene for de betydelige samfunnsproblemene innvandringen også fører med seg. Det har de forsøkt på i Sverige uten videre suksess, sier Wiborg og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fremskrittspartiet tar disse utfordringene på det ytterste alvor, og vi kommer ikke til å tillate at problemene skyves under teppet av politisk korrekthet.

– Ser du noen utfordringer med retorikken som føres?

– Nei, man må våge å ha en åpen debatt om problemene. Da må vi være tydelige, sier Wiborg.

Les saken: Innvandring kan true oppslutningen om velferdsstaten

Quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

Ernas dilemma

Med unntak fra en heftig diskusjon i en regjeringslunsj mellom Erna Solberg og Sylvi Listhaug i slutten av mai, som VG omtalte, har Høyre ligget lavt og nærmest gitt fritt spillerom til Frp i deres kampsak nummer én: innvandringspolitikk.

Slik oppfatter i hvert fall Frp-kilder ABC Nyheter har vært i kontakt med regjeringssamarbeidet.

– Det er ingen tvil om at vi har fått dratt Høyre mot Frp i fireårsperioden, sier en kilde i partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det til tross for at det ikke er noen hemmelighet at regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF presser Høyre i den andre enden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– KrF og Venstre kommer på ny til å prøve seg i asylpolitikken i eventuelle nye regjeringsforhandlinger, men de kommer neppe til å komme langt med sine krav i asylpolitikken, sier en regjeringskilde.

Les: Regjeringens asylpolitikk får knallhardkritikk: – Bryter barnekonvensjonen

Hvordan Erna Solberg skal få blidgjort Frp, KrF og Venstre i asylpolitikken blir blant det vanskeligste ved et nytt borgerlig flertall.

– Høyre er splittet internt i partiet i asylpolitikken, og det presses på fra den ene kanten for å myke opp og fra den andre hvor Frp vil stramme inn. Det er ingen tvil om at det er blant temaene som blir vanskeligst for Erna å løse hvis man får borgerlig flertall, sier en stortingskilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg har ikke svart på ABC Nyheter sin henvendelse fredag ettermiddag.

Les også: Grande holder døren åpen for Frp

SV-Karin: – Selvsagt er flyktninger en ressurs

SV-veteran og stortingsrepresentant, Karin Andersen, er glad for Ørmen Johnsens signaler, men mener hun bør ta et oppgjør med «Frp direkte».

– Hvis ikke Ørmen Johnsen tør å ta et oppgjør med Frp direkte, er hennes utspill bare prat. Selvsagt er flyktninger en ressurs, hvis vi gjør vårt beste for at det skal lykkes. Migrasjon er frihet, ingen forbrytelse. Å flykte fra krig er ren nød, ikke jakt på lykken, sier Andersen til ABC Nyheter.

Karin Andersen (SV). Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Karin Andersen (SV). Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Hun er sterkt kritisk til retorikken Frp har ført i regjering.

– Å snakke stygt om og skremme med flyktninger slik både regjeringen og Frp har gjort lenge, er veldig skadelig for integreringen. Hvem tør ansette, hvem tør bli kjent med, hvem våger å stole på og satse på noen som blir omtalt som så uvelkommen som regjeringens egne medlemmer gjør og som de lar sine partikolleger drive på med, sier Andersen.

Les også: Venstre: – Regjeringens asylpolitikk kan utfordre samarbeidet