Det hvite hus bekrefter møte mellom Putin og Trump

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs presidenten Donald Trump vil møte sin russiske motpart Vladimir Putin på sidelinjene under G20-møtet i Russland neste uke, bekrefter Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Presidenten kommer til å treffe mange verdensledere mens han er i Hamburg, sier Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster, i en uttalelse der han nevner Putin spesielt.

Verken han eller økonomi-rådgiver Gary Cohn vil imidlertid fortelle hvorvidt presidenten skal ta opp anklagene om at Russland forsøkte å påvirke fjorårets presidentvalg.

– Det finnes ingen endelig agenda. Vårt forhold til Russland er ikke annerledes fra forholdet til andre land. Trump kommer til å ta opp ting han er frustrert over, og områder der de kan jobbe sammen, sier McMaster.

Russland antydet nylig et møte mellom de to i Hamburg, uten at de formelt bekreftet at det ville finne sted.

Nytt regime

Lederne i Kreml er overbevist om at USA ønsker et nytt regime i Russland. Frykten øker spenningen mellom de to landene, ifølge en etterretningsrapport fra USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den uklassifiserte rapporten fra Pentagons etterretningstjeneste Defense Intelligence Agency (DIA) beskrives Russland som i økende grad skeptiske til USA. Rapporten, som ble offentliggjort onsdag, beskriver Moskvas dype og varige mistro til USAs forsøk på å fremme demokrati rundt om i verden. Dette tolker russerne som en amerikansk kampanje for å sørge for ett enkelt sett globale verdier.

– Kreml er overbevist om at USA legger grunnlaget for et regimeskifte i Russland, en overbevisning som har blitt styrket av hendelsene i Ukraina, heter det i rapporten, som sikter til påstandene fra Vladimir Putin om at USA framprovoserte opprøret som førte til at den Russland-vennlige presidenten Viktor Janukovitsj måtte gå av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland svarte med å annektere Krim-halvøya, og gjennom å støtte prorussiske separatister i Øst-Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Kissinger advarer mot å støte Russland ut i kulden

Ingen ny kald krig

Rapporten, med tittelen «Russlands militære makt», er den første uklassifiserte vurderingen DIA har kommet med på to tiår. Den ser tilbake mot den kalde krigen, da DIA offentliggjorde en rekke rapporter i serien «Sovjets militære makt», som forsøkte å definere konturene av rivaliseringen mellom de to stormaktene. De rapportene ble det slutt på da Sovjetunionen ble oppløst i 1991. Nå kommer de tilbake, sier generalløytnant Vincent R. Stewart.

– I løpet av det neste tiåret, kan et mer selvsikkert og evnerikt Russland vokse fram, heter det i rapportens innledning.

Den spår ingen ny kald krig, men advarer likevel mot at Moskva «har planer om å bruke sin militære makt for å sørge for stabilitet på sine premisser».

Aktuelt:

Trump kaller kvinnelig journalist dum og gal

Trump skylder på Obama for russisk valginnblanding

Fem kjent skyldig i drapet på Putin-kritiker

Putin lekte med tanken om å bli med i NATO