Her er Anniken Hauglies tiltak for bemanningsbyråene:

MIDLERTIDIGHET: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie foreslår strengere regler for fast ansettelse, samtidig som hun gir nesten allmenn adgang for midlertidige ansettelser hos bemanningsbyråene.
MIDLERTIDIGHET: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie foreslår strengere regler for fast ansettelse, samtidig som hun gir nesten allmenn adgang for midlertidige ansettelser hos bemanningsbyråene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen lanserte torsdag sin pakke for å tøyle bemanningsbyråer og slå fast hva en fast ansettelse innebærer. Samtidig åpner regjeringen for at bemanningsbyråene skal ha lov til midlertidige ansettelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikkstormen i arbeidslivet mot uheldige utslag av bemanningsbyråer, som i bygg- og anleggsbransjen i Oslo-området helt har tatt over for vanlige entreprenørselskap, får nå regjeringen til å komme med sine forslag.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) går inn for å definere fast ansettelse i arbeidsmiljøloven til å være tidsubegrenset, arbeidstaker må ha et reelt stillingsvern, og arbeidstaker må sikres forutsigbarhet i form av et reelt stillingsomfang, som det heter i utkastet til nye regler.

Det er et svar på kritikken av «nulltimerskontrakter» bemanningsbyråene opererer med, nemlig at fast ansatte hos dem får lønn kun i perioder der de har oppdrag.

Det har vanskeliggjort fagorganisering og svekket de ansatte, som dermed blir engstelige for ikke å få tilbud om jobber dersom de anses som problematiske fra byråenes side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Anniken Hauglie (H) kan punktere Støres valgkamp om bemanningsbransjen

Midlertidige ansettelser i stedet

Samtidig som regjeringen strammer inn mot nulltimerksontrakter, åpner de for at de samme bemanningsbyråene skal få lov til i stedet å ansette folk midlertidig. Den offisielle grensa for det er at midlertidig ansettelse skal gjelde kun for arbeidstaker som skal leies ut til reelle vikariater i innleiebedriften.

Les også: Støre vil fjerne nulltimerskontrakter

Vil begrense utleie

Regjeringen går også inn for å begrense adgang til innleie av arbeidskraft i form av kvote. Forslaget antyder en kvote på 10-15 prosent i høringsbrevet, men ønsker innspill.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Etter departementets syn kan det være behov for å innføre ytterligere begrensninger på innleieadgangen, for å begrense en uheldig utvikling som man ser på enkelte områder i dag.», heter det i høringsnotatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Departementet går ikke inn for forbud mot innleie, da det kan begrense nødvendig fleksibilitet når virksomheter har behov for ekstra arbeidskraft en periode.

Notatet ber om innspill i spørsmålet om kvoter bør gjelde kun bygningsbransjen, som regjeringen tar utgangspunkt i, eller om den bør innføres også for anleggs- og andre bransjer, eller gjelde allment for alle bransjer.

Les også: Tajik: Dagens regjering er problemet, ikke EØS

Snur lovregelen opp ned

Regjeringen ber også om synspunkter i spørsmålet om krav på fast ansettelse dersom et selskap bruker innleie utover det lovlige.

Notatet antyder at dagens §14.11 i arbeidsmiljøloven bør snus på hodet. I dag er hovedregelen at ved overdreven bruk av vikariat, skal den midlertidig ansatte få fast ansettelse. Nå må det vises til «særlige grunner» for fast ansettelse i firmaer som bryter en ny lov om innleie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med EUs vikarbyrådirektiv?

Notatet drøfter også om innskrenkningene kan bryte med EUs vikarbyrådirektiv.

Nye norske lover på området skal riktignok vedtas av Stortinget, mens EFTAs overvåkingsorgan ESA i Brussel og eventuelt EFTA-domstolen i Luxembourg har siste ord i spørsmålet om en norsk lov er lovlig eller ikke etter EØS-avtalen.

Men, påpeker regjeringen, vikarbyrådirektivet tillater forbud mot og restriksjoner på bruk av innleie av arbeidskraft dersom disse kan begrunnes i allmenne hensyn.

Det har rettssystemet i EU tidligere gjort i konkrete saker, og regjeringen antar at dens forslag vil bli godkjent.

Artikkelen er oppdatert