Europarådets parlamentarikerforsamling ber politikere skjerpe retorikken:Ørmen Johnsen: – Norge er helt avhengig av innvandring

Høyre-politiker og norsk representant i Europarådets parlamentarikerforsamling, Kristin Ørmen Johnsen, mener norske politikere må fokusere på positive sider med innvandring.
Høyre-politiker og norsk representant i Europarådets parlamentarikerforsamling, Kristin Ørmen Johnsen, mener norske politikere må fokusere på positive sider med innvandring.  Foto: PACE
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må se på migrasjon som noe positivt. Det har vi ikke vært flinke nok til, sier Stortingets representant i Europarådets parlamentarikerforsamling, Kristin Ørmen Johnsen (H). 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Stortinget har tatt sommerferie, har Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) sin sommersesjon i Strasbourg denne uken.

Onsdag var hele dagen satt av til debatt om Europas håndtering av den store strømmen av migranter og flyktninger til Europa.

Italias representant, Andrea Rigoni, la frem en rapport om fordeler knyttet til innvandring.

«Denne rapporten utfordrer den vanlige misforståelsen om at innvandrere er en trussel mot lokalbefolkningen, da de vil ta jobbene sine og utnytte de sosiale sikkerhetssystemene. Den gir konkrete eksempler på hvordan innvandrere bidrar til økt økonomisk vekst,» heter det i rapportens sammendrag.

Vil ha slutt på «negativ retorikk»

I etterkant av debatten ble PACE enige om å sende ut et signal hvor de ber om en slutt på «negativ retorikk» i migrasjonsdebatten.

«Ubegrunnet frykt om migranter har gjort det mulig for noen politikere og medier å presentere et forvrengt bilde av migrasjon som en trussel», heter det i en uttalelse fra PACE.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Økende innvandrerskepsis i befolkningen

– En mulighet til å utvikle Europa

Stortingspolitiker Kristin Ørmen Johnsen (H), som er en av fem i Stortingets delegasjon til PACE, mener norske politikere må ta til seg rapporten og endre retorikken sin.

– Det rapporten viser er at lovlig migrasjon og innvandring er en mulighet til å utvikle Europa. Vi må se på migrasjon som noe positivt. Det har vi ikke vært flinke nok til, sier Ørmen Johnsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre-politikeren mener vi må ta innover oss at Norge er helt avhengig av innvandring.

– Innvandring har blitt et veldig negativt begrep, hvor det kobles med at velferdsordningene våre blir utnyttet, med parallellsamfunn og mer kriminalitet. Vi fokuserer altfor mye på problemene, sier Ørmen Johnsen som mener vi er helt avhengig av mer arbeidskraft:

– Vi har en aldrende befolkning i Norge og Europa. Det fører til at vi trenger arbeidskraft fra innvandrere i blant annet helsesektoren. Vi må begynne å føre en annen retorikk og se på mulighetene som migrasjon fører med seg. Sannheten er at det bringer med seg positive kulturer og er nødvendig for arbeidslivet, og vi må anerkjenne deres kompetanse, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva tenker du om regjeringens retorikk?

– Jeg tenker at samfunnet som helhet har en lang vei å gå. Vi ble nok preget av den store strømmen av flyktninger og migranter i 2015, som vi ennå ikke har klart å riste av oss. Vi blir fort litt engstelige selv om det ikke er grunn til det, sier Ørmen Johnsen.

Høyre-politikeren understreker at man er helt avhengig av gode integreringsprogrammer for å lykkes med utfordringer knyttet til innvandring.

– Vi må få raskere prosesser etter man får opphold. De må lære seg språket og komme inn i arbeid. Et annet element er at de må skjønne landets koder og kulturer.

Les også: Rapport: Innvandring kan true oppslutningen om velferdsstaten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gir Listhaug skylden for økende skepsis til innvandring

– Vi må bygge videre på det som forener oss

– Vi må bygge videre på det som forener oss, ikke hva som skiller oss, sa Sveriges justis- og innvandringsminister, Morgan, Johansson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johansson holdt et lengre innlegg i debatten om migrasjon, og slo fast at migrasjon vil være en av hovedutfordringene i flere tiår fremover.

– Vi må møte det med mer solidaritet, mer samarbeid og mer engasjement enn vi tidligere har hatt, sa Johansson og understreket samtidig at europiske land trenger kontroll på grensene.

– Vi må bekjempe de hensynsløse smuglerne som utnytter flyktningene, og vi må ha fungerende retursystemer, understreket han.

Les også: Innvandring står for 80 prosent av befolkningsveksten

PACE

Parlamentarikerforsamlingen (Pace) er et rådgivende organ som består av parlamentarikere fra medlemslandenes nasjonalforsamlinger.

Forsamlingens 324 medlemmer (og like mange møtende varamedlemmer) fordeles proporsjonalt etter innbyggertall.

Den norske delegasjonen består av fem faste representanter og fem vara, og ledes for tiden av stortingsrepresentant Ingjerd Schou (Høyre).

Forsamlingen avholder én ukes lange sesjoner fire ganger i året. Pace velger generalsekretær ved hemmelig avstemning.

Kilde: Regjeringen