PST har gjort våpenbeslag etter mulige terrortrusler

PST opprettholder det som sannsynlig at det kan bli forsøkt gjennomført terrorangrep mot Norge.
PST opprettholder det som sannsynlig at det kan bli forsøkt gjennomført terrorangrep mot Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden april har PST og politiet samarbeidet i en til nå hemmelig etteretningsoperasjon. – Vi har kommet over flere personer den siste tiden som er utenfor kjente nettverk, opplyser PST. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opprettholder trusselvurderingen hvor de mener det er sannsynlig at det kan bli forsøkt gjennomført terrorangrep mot Norge.

En av årsakene er at PST siden april hatt en nasjonal etteretningsoperasjon i samarbeid med politiet, hvor de har funnet «interessant informasjon»

Det opplyser PST overfor ABC Nyheter.

– Operasjonen vil fortsette, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen.

Bakgrunn: Fortsatt sannsynlig med terrorangrep i Norge

Våpenbeslag

Bernsen sier det har vært gjort flere interessante funn.

– Vi har fått ny informasjon om terrortrusler. Det jeg kan si er at det har vært gjort våpenbeslag i forbindelse med operasjonen.

Bernsen vil ikke si tallfeste hvor mange personer PST har i sitt søkelys, men opplyser at det siden april har blitt oppdaget «flere personer» utenfor kjente nettverk og miljø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi frykter i Norge er ikke sentralstyrte angrep fra ISIL, men vi frykter ISIL-inspirerte angrep fra sympatisører. Hvis man ser på angrep det siste året i Europa, er det ofte personer som har vært i politiets søkelys, men likevel med en perifer rolle. Liknende angrep er noe PST frykter, sier seniorrådgiveren.

PST mener ISILs tilbakeslag i Syria og Irak «på ingen måte svekket organisasjonens intensjon om å gjennomføre terrorangrep i Vesten.»

Les også: – Sannsynlig at IS vil kunne bruke barn for å utføre terror i Europa

Dødsfall svekker organiserte miljøer

I sin vurdering av trusselbildet tirsdag, skriver PST at de organiserte miljøene i Norge fremstår som svekket som følge av blant annet rettsprosesser og dødsfall.

– En del av de PST har vært bekymret for, og som har reist til Syria, har dødd. 20 stykker av de rundt 100 som har reist lever ikke lenger, sier Bernsen.

Omtrent 40 av de 100 som har reist fra Norge er tilbake i Norge, ifølge PST.

Aktuelt:

PST tapte slaget om «spionbro»: Må ha hjelp fra Kongen

53 prosent tror Norge vil rammes av terror