EØS-avtalen kan hindre bærekraftig biodrivstoff i Norge

PALMEOLJE: En palmeoljeplantasje Nagan Raya, Aceh-provinsen i Indonesia. Vil EUs regler forby stortingsvedtaket om at offentlige virksomheter ikke skal bruke biodrivstoff med palmeolje?
PALMEOLJE: En palmeoljeplantasje Nagan Raya, Aceh-provinsen i Indonesia. Vil EUs regler forby stortingsvedtaket om at offentlige virksomheter ikke skal bruke biodrivstoff med palmeolje? Foto: Dita Alangkara / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsvedtaket om at det offentlige må unngå innkøp av drivstoff med palmeolje, kan ifølge næringsminister Monica Mæland stride mot EUs frihandelsregler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heikki Eidsvoll Holmås (SV) reagerer sterkt på svaret han får av næringsminister Monica Mæland (H) på sitt spørsmål om palmeolje.

2. juni fikk han og SV flertall i Stortinget for et tiltak som skal forhindre at offentlige norske etater blir medskyldige i avskoging av regnskog.

Bare Høyre og FrP stemte mot vedtaket om at regjeringen snarest mulig må lage en forskrift til lov om offentlige anskaffelser, med krav om at det ikke skal benyttes biodrivstoff basert på palmeolje.

Spørsmålet var når «snarest mulig» kan være. Ifølge statsråden kan det bli en stund til.

«Regjeringen er svært opptatt av at drivstoffet vi benytter er så bærekraftig som mulig, men Stortingets vedtak reiser komplekse juridiske problemstillinger.», skriver Mæland i sitt svar.

Et slikt vedtak kan nemlig være i strid med Norges forpliktelser etter EØS-avtalen og internasjonalt handelsregelverk, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det må derfor vurderes om det å innføre bestemmelser om at alle offentlige drivstoffinnkjøp skal være palmeoljefrie, vil kunne anses som en handelshindring som er i strid med EØS-avtalen og internasjonalt handelsregelverk.», skriver Mæland videre.

Å utrede det, kan ta tid, gjør hun klart - noe som får Holmås til å reagere skarpt.

Les også: Store bensinstasjon-kjeder selger biodrivstoff med palmeolje

– Dette brevet burde de skrive:

– Det er helt utrolig at vi har en regjering som side opp og side ned skriver at de har imot palmeolje, men ikke har politisk mot til å ta en telefon eller skrive et brev til EFTA-landenes overvåkingsorgan ESA og si vi ønsker å bruke vår innkjøpsmakt til å la være å kjøpe biodrivstoff med palmeolje, sier Holmås til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han minner om at EUs og Miljødirektoratets faglige vurderinger konkluderer med at all økning i etterspørselen etter palmeolje vil føre til økt avskoging.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-politikeren vil heller ha regjeringen til å skrive brev til ESA med følgende innhold:

– Vi oppfatter at det er betydelig rom for å stille miljøkrav etter EUs regelverk for offentlige innkjøp. Og legger derfor til grunn at det er greit å si nei til all bruk av palmeolje ved offentlige anskaffelser, men ønsker en forhåndsuttalelse fra ESA for å forsikre oss om dette.

Les også: Palmeolje godkjent til bruk i biodiesel

– For mange motløse statsråder

– For meg er det komplett uforståelig at det skal være problematisk å stille krav til at biodrivstoffet vi skal bruke i det offentlige, ikke skal føre til økt regnskogshogst, sier Holmås.

Ifølge ham ville andre land begynt med å innføre kravet og deretter argumentert for miljøet dersom noen protesterte på det.

– I Norge er det dessverre altfor mange statsråder som mangler politisk mot og tar utgangspunkt i at alt som kan være i konflikt med EUs regelverk, får man ikke lov til, sier den forhenværende statsråden og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min erfaring er at mye løser seg hvis man tar kontakt med EU. For eksempel viste det seg at det var mye større spillerom for å støtte havvindverk, enn man skulle tro. Vi gjør jo ikke dette for å stenge ute utenlandske produkter til fordel for våre egne.

– Dessuten er dette i tråd med målsettingen i EUs fornybardirektiv om at all biodrivstoffproduksjon skal være bærekraftig, avslutter Heikki Eidsvold Holmås.

Les også: Studie: Palmeoljeerstatning kan forverre miljøproblemer